Kadar kenaikan gula dalam badan anak naik drastik kalau diberi makan instant oat atau quick oat.
Dalam pada kita nak bagi anak makan makanan berkhasiat jangan sampai tersilap langkah sehingga memudaratkan kesihatannya.

Jom Kenali Bijirin Oat

Oat adalah antara bijirin yang paling sihat di bumi. Ia adalah bijirin bebas gluten sepenuhnya dan kaya dengan sumber vitamin, mineral, serat dan antioksidan yang hebat.

Kajian menunjukkan bahawa oat dan oatmeal mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ini termasuk membantu penurunan berat badan, menurunkan paras gula dalam darah, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Menurut perkongsian daripada Mazliana Mazlan dalam media sosialnya, walaupun bijirin oat terkenal berkhasiat tetapi jangan salah anggap semua jenis oat mempunyai khasiat tersebut.
Oat segera atau oat pantas (instant oat atau quick oat) patut dielakkan daripada diberi kepada kanak-kanak kerana ia sebenarnya sudah termasuk dalam kategori makanan tinggi proses yang terkenal mengandungi kandungan gula.
Elakkan instant oat dari anak-anak tau.
Quick oat pun sama.

Instant oat dan quick oat, makanan yang tinggi proses sebenarnya. Kadar kenaikan gula dalam badan anak akan sangat drastik bila ambil quick dan instant oat.

Anak boleh je makan oat, tapi kita cuba cari pilihan oat yang lebih baik.

Jenis Oat Terbaik Untuk Anak

“Kadar Kenaikan Gula Dalam Badan Anak Naik Drastik” Kalau Makan ‘Instant’ & ‘Quick’ Oat

3 jenis oat yang saya share ni, antara yang mudah kita jumpa di pasaran.
1. Steel cut oat
2. Oat bran
3. Rolled oat
Oat tinggi dengan fiber dan antara salah satu dari sumber prebiotik. Bagus untuk usus kan.
Senang anak nak membuang tau kalau ambil oat.

Tip Penyediaan Oat

Sebaiknya, kalau nak bagi anak makan oat waktu breakfast, rendam dulu oat dalam air bercampur lemon atau cuka epal waktu malam sebelum. Esok pagi, buang air tu dan bagi anak makan oat je.

Ini Sebabnya Kena Rendam Dulu Oat

Dalam oat ada phytic acid. Phytic acid ni akan kacau penyerapan iron, zink, kalsium, dan banyak mineral lain lagi. Nutrisi tak dapat diserap sepenuhnya, kerana ada kandungan antinutrient phytic acid.
Kalau anak selalu makan oat, tapi kita tak rendam dulu oat sebelum makan, banyak khasiat dari makanan lain, tak dapat diserap pun. Sayang lah kan.
Kalau anak suka sangat makan oat setiap hari, kita kerja lebih sikit untuk rendam oat tau. Supaya anak masih dapat makan makanan yang dia suka, dalam masa yang sama, masih dapat khasiat maksima dari apa saja makanan yang dimakan.
Oat yang saya share kalini, korang boleh je cari di pasaraya. Aeon, Jaya Grocer, Lotus, senang nak jumpa insyaAllah. Shopee pun ada. Yang penting sekali, elakkan instant dan quict oat okeh.
Untuk lebih banyak info terkini jom klik di sini
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI