Mencari keunikan dalam melayan tetamu dan semestinya juga dalam masa yang sama tuan rumah ingin berjimat. Jadi ada baiknya menyediakan hidangan kek yang ringkas ini.

Apa yang lebih menarik, ianya dimasak di dalam bekas yang bersaiz kecil. Jadi mudahlah setiap tuan rumah menghidangkannya kepada tetamu yang datang. Terbaik idea ini dan bolehlah dicuba.

KEK MOIST COKLAT BAJET

Lama tak up resipi, kes demam haritu tak up up resipi tuk follower dan frens Hus.

Hari ini nak share resipi kek moist bajet sikit. Takpe kan. Hehe. Mesti korang gigih buat nanti.

Jom tengok bahan bahan dia,Hus guna gelas IKEA warna warni tuu, senang nak bajet gram dia, dan satu gelas tu 250 gram.

Kek moist ni kurang manis ye, sebab Hus tak boleh makan kalau tersangat la manis, so dah kurangkan gula dan susu tu k.

Tepung gandum mix tepung kek 250g
Telur gred A 2 biji
Serbuk koko 200 gram, guna gelas tu sikit je lagi nak penuh,
Susu cair 1gelas
Susu pekat separuh
Minyak 1gelas
Gula 1gelas
Esen vanila sudu kecik jer
Serbuk penaik sesudu kecik je
Sida bikarbonat sesudu kecik je

Ok, cara cara dia korang buat camni,

1. Mix gula dan telur sampai kembang, pastu letak tepung sikit sikit yer.

2. Dah sebati tu, leh la letak serbuk koko, kacau guna spatula k, jangan mix, nanti bertaburan la debu debu si koko tu.

3.Then baru masukkan yang lain lain, susu cair, susu pekat, esen, soda, serbuk penaik. Mix sampai la takde ketul ketul.

IKLAN

4. Lagi lama mix, lagi gebu kek. Dah siap semua, letak dalam bekas. Ikut korang la ye nak letak dalam bekas camne, asal boleh kukus.

5. Hus letak siap siap bekas kecik, senang nak makan, habiskan satu satu. Hehe. Kukus je sampai masak. Dalam 40 minit camtu.

6. Then kita buat la dia punya topping, topping ni boleh jeel buat manis sikit atau taknak manis pom takpe, ikut korang jugak.

Bahan topping ni Hus guna 3 ni je. Bajet kan, haha

IKLAN

Coklat bar, ikut laa jenama apa, yang mahal coklat ni, lagu best, orang la kata. Hehe
Susu cair lebih dari yang kek tadi, separuh cawan ikea.Minyak atau buttercup, pilihan k.

Yang nii Hus masukkan dalam oven, panaskan kejap je dah cair, hehe, tak perlu water boiled tu, apetah orang panggil.

So, dah siap kek kita, kita tuang je topping atas tu dan letakla ape ape korang suka sebagai hiasan, tak letak pom takpe.

Hus suka makan terus, fuhhhh, sehari 3 bekas tu Hus je makan. Haha. Pagi petang malam, sedap giler. Tak puas makan, anak anak makan 3 4 sudu je g main dan datang balik, kek habis da.

Nota kaki : Pastikan masa kukus jangan buka tutup tudung pengukus, dan api sentiasa sama, nak elak dari kek bantat, bahasa orang luar Hus tak tahu ape dia, maksudnya untuk taknak kek tak naik, gitu laa lebih kurang.

Sumber : Husna Azlan