Kes pembabitan scammer bukan perkara baharu, ada sahaja teknik dan trik yang dilakukan oleh mereka untuk mengaut keuntungan daripada orang ramai. Oleh itu, kita sebagai pengguna perlu lebih berhati-hati agar tidak menjadi mangsa.

Ini sebagaimana perkongsian daripada pengguna facebook yang dikenali sebagai Norashikin Othman berkongsi pengalaman dirinya yang terselamat daripada menjadi mangsa scammer melalui teknik COD.

Beli Jam Murah Di Facebook

Kisahnya bermula bila mana suaminya menelefon dan memberi tahu barang yang dibeli secara online akan sampai ke rumah dan meminta agar menyediakan wang sejumlah RM279 bagi membayar harga barangan yang ditempah.

Baba call, cakap ada ninjavan nak anta barang dah sampai simpang depan. Dia minta prepare siap-siap RM279 sebab COD. Ibu pun pelik, baba ni orangnya bukan pembeli tegar online macam ibu.

Ibu tanya, abang beli apa ni? Beli jam katanya. Okay lah. Suara dia macam excited kata harga sebelum sale 1k lebih.

Ibu macam dah terdetik murahnya, pastu kenapa COD? Dan Baba juga pesan nanti buka dulu sebelum bayar,” cerita ringkas. 

Lima mini kemudian, syarikat penghantaran yang ditunggu-tunggu pun sampai dengan membawa parcel. Lalu Puan Norashikin meminta izin untuk membuka dahulu parcel tersebut sebelum membuat bayaran. Namun menurut penghantar parcel tersebut ianya tidak boleh dilakukan, melanggar procedure courier.

Dia kata tak boleh kak, procedure courier. Ibu faham je. Tapi tula macam sesuatu sangat tau parcel tu.

Adik NV tanya, husband akak beli apa ni? Kotak ni ringan sangat, tak macam ada barang. Abang akak beli jam dik.  Pastu adik NV cakap cuba akak hantar gambar kotak ni dekat husband akak.

Ibu pun buat VC, abg tak boleh buka parcel. Tanya beli kat mana? Dia kata kat fb tak ingat bila. Ahh sudah. Pastu ibu letak lah vc.

Ramai Dah Kena

Berkongsi info daripada penghantar baragan tersebut, ujarnya telah ramai yang tertipu dengan teknik yang sama apabila membeli menerusi facebook dan menyarankan agar pengguna lebih berhati-hati.

Adik NV cakap, kak selalu barang-barang daripada crossborder ni scammer kak. Ramai customer yang saya hantar dah kena. Ramai yang kena beli kat fb. Cuba akak tengok kotak ni.

Ibu pun ambil goncang, Ya Allah, memang ringan tak ada apa apa. Yang bunyi macam plastik angin tu sahaja. Call baba cakap bang tak ada benda dalam ni. Ibu tak ambil ya.

Pastu cakap dengan adik NV, dik akak tak amek lah. Risau scammer lah. Tak apa kak, bagus akak tak ambil. Saya pun risau.

Terima kasih ya dik inform.

IKLAN

Lakukan Ini
Sebenarnya kita boleh refuse delivery dengan cara info delivery boy tu. To make it official, kita balas SMS/Whatsapp dengan ayat “I DID NOT ORDER THIS ITEM” atau “CANCEL ORDER”. Ayat tu saya dapat dari staf Ninja Van.

Berbalik pada cerita, kalau tengok logik, kotak punya gonjeng dia post barang beribu/beratus. Ehhhhhh Adik NV tu sempat cakap, takkan takde kotak premium kak. Barang mahal tu. Itu lahhh kan. Sekali kang keluar tasbih cinooooo macam viral kat FB tu. Mampuihhhhhh.

Korang hati-hatilah ya terima parcel ni, nak-nak yang cod ni. Aduh Korang cuba google XTYCOD. Memang scammer. Alhamdulillah, Allah gerakkan hati untuk tidak menerima. Terima kasih jugak adik ninjavan yang concern dengan parcel. Alhamdulillah, Rezeki masih lagi orang dalam rumah ni iaitu ibu.

Nak cari duit punya lah payah musim pandemik ni. Engko sesuka hati je nak scam orang. Please aware semua. Kita yan muda ni mungkin boleh lah nak google dulu ke apa, kalau kena kot orang tua?

Sumber : Norashikin Othman 

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKENUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/  Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Jom sertai E-Keluargagader PERTANDINGAN BERBALAS PANTUN ANAK MERDEKA dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/  Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520