Satu lagi kes kematian kanak-kanak akibat ditinggalkan di dalam kereta  yang diparkir untuk masa yang lama mengundang pelbagai persepsi masyarakat. Ada yang menghulurkan simpati, tidak kurang yang mencerca dan mengutuk kelalaian ibu tersebut.

Jika si ibu sudah biasa dengan rutin menghantar anak tersebut, mungkin keterlupaan tersebut tidak berlaku. Bak kata pepatah, nasi sudah menjadi bubur.

Ibu mana yang sanggup membiarkan anak menemui ajal dengan cara sedemikian. Anak yang dikandung selama 9 bulan dibelai dan dijaga dengan penuh kasih sayang, masakan mahu dibiarkan nyawa-nyawa ikan dan akhirnya menemui ajal.

Mungkin itu satu UJIAN buat sang ibu, kita pula tidak tahu lagi bagaimana akan diuji. Biarpun mungkin kelalaian sedemikian tidak sepatutnya berlaku namun jika Tuhan sudah mencorakkannya begitu, siapa kita mahu menolak ketentuan tersebut.

Bagi ibu bapa yang menghantar dan mengambil anak, mungkin boleh menjadikan tip dan panduan yang dikongsikan oleh  Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan  dilaman facebooknya. Moga bermanfaat untuk semua.

Kes Kematian Anak Akibat Tertinggal Di Dalam Kereta, Ibu-Ibu Kena Praktis Tip Ini Jika Mahu Elakkan Perkara Ini Berlaku.

IKLAN

Kes seperti ini kerap berlaku, dan biasanya disebabkan kelalaian ibubapa. Insiden seperti ini boleh berlaku kepada sesiapa, termasuk diri kita sendiri.

Di sini saya ingin kongsi beberapa tips untuk mengurangkan kebarangkalian perkara ini terjadi kepada anak anda.

1. Jangan letak kerusi kanak-kanak di belakang kerusi pemandu. Di situ adalah titik buta (blindspot). Letak di bahagian belakang tempat duduk penumpang agar ia berada dalam ruang pandangan.

2. Sentiasa jadikan amalan untuk memeriksa dalam kabin(termasuk tempat duduk penumpang hadapan dan tempat duduk belakang) sebelum mengunci kenderaan anda. Mulakan amalan ini mulai sekarang.

IKLAN

3. Letak patung permainan di kerusi kanak-kanak. Apabila letak anak di dalam kerusi itu, pindahkan patung tersebut di tempat duduk penumpang hadapan. Pilih patung yang besar dan berwarna terang. Patung itu peringatan bahawa anak anda dibelakang.

4. Jika anda ada membawa beg susu anak anda bersama, sentiasa letak beg itu di bahagian hadapan. Konsepnya sama seperti tip ke-3. Ia peringatan bahawa anak anda ada di kerusi kanak-kanak di tempat duduk belakang.

5. Letakkan barang yang penting di belakang, bersama anak anda. Contoh: beg kerja, kunci pejabat, tag kerja, atau sebelah kasut anda di ruangan kaki di belakang. Nota: tidak digalakkan memandu tidak berkasut.

IKLAN

6. Letakkan tag/label pada pemegang pintu sebelah pemandu di bahagian luar, yang menandakan anak anda di dalam kereta. Label ini boleh dibeli atau dibuat sendiri menggunakan barangan di rumah. Contoh seperti dalam gambar di bawah.

Kes Kematian Anak Akibat Tertinggal Di Dalam Kereta, Ibu-Ibu Kena Praktis Tip Ini Jika Mahu Elakkan Perkara Ini Berlaku.

7. Pesan kepada pihak sekolah atau pengasuh agar menelefon anda jika anak anda tidak tiba ke sekolah atau di rumah asuhan pada masanya. Boleh juga pesan pasangan anda untuk mengingatkan anda, terutamanya jika ada bertukar rutin menghantar anak.

8. Guna peranti(device) atau aplikasi telefon untuk mengingatkan anda bahawa anak anda di dalam kereta. Contohnya: ChildMinder SoftClip atau aplikasi Kars 4 Kids Safety . Nota: harganya tidak murah dan aplikasi memerlukan kereta mempunyai fungsi Bluetooth.

9. Bagi yg selalu guna aplikasi navigasi Waze, boleh pilih untuk hidupkan aturan Child Reminder ( Settings>Advanced Settings>General>Child Reminder). Waze akan mengingatkan anda sejurus sampai destinasi.