Kudapan rempeyek memang enak dimakan ketika waktu santai sama ada minum petang atau malam. Jika makan, tentu nak lagi!
Jika asyik beli je, apa kata kali ni buat pula. Ikuti perkongsian wanita ini menerusi facebooknya RJ Ibrahim yang telah mendapat share lebih 19K.
Ikuti perkongsiannya.
Ads
Jom buat Rempeyek..sudah dua hari berturut2 buat ni untuk anak2..yg tinggal bekas je..kudap2 musim pkp Resepi
Tepung Beras 2 cwn- cap teratai
Telor sebiji
Santan setengah kotak-kecil
Bwg putih 2 ulas-tumbuk
Jintan manis sesudu kecil -tumbuk
Jintan putih sesudu kecil -tumbuk
Bilis-tumbuk sikit
Bilis dan kacang tanah utk tabur – kcg tak pyh sangai tak pyh jemur
Air 2 cawan – agak2 lah
Garam
kacang tu basuh je tak pyh goreng dulu
Ads
Letak kacangIkan bilisGoreng
*kalau nk rasa pedas sikit bubuhlah sesudu cili kering blend
*Mak-mak kita dulu buh kapur mkn sikit utk rangup tapi tak pyh..inipun dah rangup krup krap
Bila menjelang malam, mula la dalam kepala ni dok mikir nak makan apa la. Nak makan benda berat, tak lalu. Konon nak on diet lah punya pasal!
Nak sesuatu yang ringan tapi sedap? Jom cuba buat sendiri mushroom soup with garlic bread resipi dari Nurul Balqis ala-ala yang selalu kita beli kat Pizza Hut tu! Kalau nak buat, disarankan buat banyak! Takut nanti tak cukup pula kena paw dek orang lain. Jom cuba!
Garlic bread and mushroom soup tersangat sedapppp macam kat pizza hut. Rangup krup krap krup krap and bila celup je mushroom soup terus cair dalam mulut. Nyummy yumm yummm 😋.
Cara Qis ni, senang and simple je tak payah guna banyak bahan. So korang pon senang nak buat kat rumah sambil usap-usap rambut suami. Gitohhhhh Kalau ada apa-apa tak faham, boleh inbox Qis k 😘
Bahan-bahan :-
– Sup cendawan campbell
– Susu krimer sejat
– Bawang putih
– Butter/marjerin
– Parsley leave yang kering
– Roti baguette perancis
Biasa anda alami lepas kisar pasti akan meninggalkan bau atau warna. Terutama sekali jika kisar kunyit, cili atau bawang selepas digunakan.
Selain dua bahan itu, kesan kunyit juga turut melekat pada bekas pengisar kat dapur tu kan. Jadi, bagaimana cara nak hilangkannya? Senang je jom cuba tip yang dikongsikan ini. Tip pengisar
Saya ada 1 je jag blender. inilah jag untuk blend bawang / cili / blend air buah / blend adunan kek jugak.
Dan setiap kali lepas guna, saya akan cuci dengan soda bikarbonat + garam + sabun pencuci pinggan. blendkan semua bahan ni. cuci bersih.
Segala bau semua hilang ye. Dan garam tu jugak befungsi untuk menajamkan lagi pisau blender tu.
Ada yang buat macam saya jugak tak ? Edited : Garam tu garam kasar ye. Soda bikarbonat, soda yang kita guna buat masak tu.
Sukatan : 2 sudu soda bikarbonat + 2 sudu garam kasar + pencuci pinggan ( ni agak2 je ) + air 2 cawan
Air blend tu nanti saya akan guna untuk cuci pinggan mangkuk. dan hasilnye pinggan mangkuk akan lebih bersih.
Sekiranya nasi semalam masih berlebih selain boleh dimasak nasi goreng sebagai menu yang menyelerakan, sebenarnya banyak lagi menu yang boleh kita hasilkan daripada lebihan nasi tersebut.
Nak tahu menu apakah itu dan apa pula resipinya jom semak satu persatu.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum*
1 cawan nasi sejuk
1/2 cawan ikan bilis – bersihkan
1 labu bawang besar – cincang halus
2 biji cili merah – buang biji & cincang halus
2 tangkai daun bawang- cincang halus
1 batang lobak merah – parut halus
Air secukupnya
Garam secukupnya
Cara membuatnya:
2. Masukkan bahan-bahan cincang dan kisar kemudian gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul sebati.
4. Tambah garam dan air (jika perlu) dan gaul sebati. Kemudian dioreng hingga keperang-perangan. Hidangkan panas dengan sos pilihan.
INFO
*Tepung gandum boleh juga digantikan dengan tepung naik sendiri untuk dapat bentuk bulat dan ‘fluffy texture’.
*Air adjust ikut citarasa, kalau terlalu lebih cekodok akan jadi lembik. Jadi kena pandai-pandai agak.
*Ikan bilis dah masin, jadi letak sedikit saja garam.
*Sayur-sayur boleh dipelbagaikan selain lobak merah seperti hirisan kubis, bayam, daun sup dan lain-lain.
Mula-mula, panaskan sedikit nasi. Kalau ia terlalu kering, campurkan sedikit dengan air. Kemudian, letakkan seketul ayam di tengah-tengah.
Kepalkan nasi dengan menggunakan plastic wrap hingga menjadi bebola. Kemudian, masukkan ke dalam peti ais sekejap.
Sementara menunggu nasi mengeras, sediakan bahan untuk proses seterusnya.
Tepung
Telur
Breadcrumb
Seterusnya, golekkan bebola tadi ke dalam tepung.
Selepas itu, celupkan pula dalam telur. Tapi, jangan lama sangat ya. Nanti terburai pula.
Akhir sekali salutkan bebola tadi dengan bread crumb.
Panaskan kuali, tunggu api panas dan gorengkan seperti biasa.
Lepas diangkat dan ditoskan minyaknya, boleh hidangkan. Memang lazat dimakan panas-panas. Tengok pun boleh terliur. Cicah dengan sos atau mayonis, lagi terangkat!
Sumber : ‘Az Shafiqah Ira
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di