Cyst dan fibroid menjadi ketakutan semua bergelar wanita. Menurut Dr Hamid Arshat, banyak penyebab berlakunya cyst dan fibroid. Antara salah satu sebabnya adalah stress yang melampau.

Walaupun selepas pembedahan membuang cyst, wanita jangan mudah rasa lega dan tidak menjaga kesihatan tubuh. Penting menjaga pemakanan selepas proses pembedahan.

Ini pesanan dan nasihat Dr Hamid Arshat buat semua wanita. Paling penting adalah menjaga kesihatan tubuh badan.


DERMOID CYST PADA OVARY KIRI
Kandungan cyst ialah cecair berminyak, lemak dan rambut. Menakutkan juga bila melihat rambut tumbuh dalam kilang telur.

Lepas Buang Cyst Perlu Jaga Makan, 8 Saranan Dr Hamid Arshat Buat Wanita, Jangan Tak Buat!

Satu jenis keajaiban, tidak terfikir rambut boleh tumbuh dalam ovary. Kejadian Allah, apa-apa boleh berlaku atas KehendakNya.

Masih ada peluang hamil, ovary kanan dan tiub kanan masih normal.

IKLAN

Lepas bedah perlu amalkan cara gaya hidup sihat.

MAKANAN UNTUK LEPAS BEDAH

1. Lepas bedah penting untuk meningkatkan immunty untuk mencegah tumbuh semula penyakit endometriosis , fibroid dan ovarian cyst serta untuk meningkatkan peluang hamil.

2. Ambil langkah untuk kurangkan stress. Exercise 30 minit setiap hari, banyak berzikir , baca quran 4-5 muka setiap hari. Kurangkan pendedahan kepada toksin – jauhkan menghidu asap-asap beracun, semburan insecticide dan pewangi dirumah dan dalam kereta. Gunakan bahan-bahan organik untuk syampu, sabun, minyak rambut dan deodorent.

Lepas Buang Cyst Perlu Jaga Makan, 8 Saranan Dr Hamid Arshat Buat Wanita, Jangan Tak Buat!

IKLAN

3. Sangat penting makanan berzat dan berkhasiat, Jauhkan semua makanan dan minuman yang mengandungi pengawet, perisa dan pemanis, saperti fast foods, junk foods, burger, hot dog, nuggets, french fries dll. Juga jahukan makanan dan minuman yang mengandungi gula dan tepung – donut, kuih-kuih, ice krim , chocolat dll. Jauhkan minuman soft drink , jus dan kordial dalam botol atau kotak.

4. Makan 70% bahan-bahan mentah dan segar , iaitu buah-buahan dan sayur-sayur. Makan lebih buah-buah tempatan saperti papaya, nenas, jambu batu, tembikai , dragon fruit dll. Saya galakkan makan ulam-ulam , sayur-sayur bayam, bendi, terong, kangkong, cekor manis, daun turi dan keledek merah.

5. Amalkan minum jus buatan sendiri tanpa gula. Dua biji apel hijau, 2 carrot, 2 batang celery . Atau 1/4 buah papaya dan ¼ Nenas (khas seminggu dalam waktu haid). Buat jus asli campur sikit air jadikan satu jug , masuk peti ais semalaman.

6. Esok untuk sarapan pagi kacau dan minum satu gelas jus , lepas itu minum satu sudu besar extra virgin olive oil atau minyak kelapa dara. Makan 2 biji telor saparuh masak dan oats atau cereal lain. Jauhkan roti putih atau nasi putih. Makan roti whole meal dan brown rice.

IKLAN

Lepas Buang Cyst Perlu Jaga Makan, 8 Saranan Dr Hamid Arshat Buat Wanita, Jangan Tak Buat!

7. Makanan selingan (tea dan coffee break) – jauhkan makanan bergula dan karbohadrat. Makan buah-buah atau segenggan campuran kacang2 almond, gajus, kismis dan peanuts. Minum air mineral atau teh hijau. Jauhkan teh tarik atau nescafe susu.

8. Makan tengah hari – Cuba makan rojak, pecal, salad atau sup sayur. Makan seketul ayam, sepotong ikan atau daging. Minum air mineral ,air kelapa muda. Tengah hari tidak makan nasi atau lain-lain jenis carbohydrate.

9. Makan malam – Minum satu gelas jus diikuti satu sudu besar apple vineger atau satu sadu . Masak sup sayur kobis, karot, broccoli dan cendawan. Atau buat rojak/pecal dari sayur kankong, taugeh, sengkuang, tempeh tauhu. Masak lauk ikan , ayam atau daging dengan menggunakan lebih halia, kunyit bawang putih dan merah serta serai .
Gantikan nasi putih kepada brown rice.

10. Supplemen yang perlu untuk mencepatkan pemulihan luka dan pemulihan penyakit endometriosis ialah multivitamins, vit C 1gm, vit E 400 IU, Habatus sauda.
Makan juga goji beri, lain2 jenis berries, spirulina, rumpai laut.

Kredit: Dr Hamid Arshat