
Isi Kandungan
ToggleLimau kasturi selalunya bila beli nak pakai sebiji dua saja tapi kalau beli di pasar raya ada yang sudah siap pek dalam jumlah banyak. Kebiasaannya baki buah limau kasturi yang dibeli akan terbiar kering atau busuk.
Limau Kasturi Tahan Berbulan-bulan Lamanya
Sebenarnya ada teknik untuk menyimpan buah limau kasturi supaya kita tidak lagi membazir. Boleh ikut tip yang dkongsi Siti Fatimah Abas ini. Cara ini berbulan-bulan boleh simpan limau kasturi. Cara ini juga sesuai diaplikasikan untuk lemon juga.
Ini Trik Cara Nak Simpan
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1. Potong dua limau yang nak disimpan supaya mudah nak perah nanti.
2. Kemudian perah, guna tapis untuk asingkan biji.
3. Boleh dapat secawan.
4. Sudukan ke dalam bekas kiub ais.
5. Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman supaya betul-betul beku.
6. Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas. Bila nak guna senang, cuma ambil seketul dua yang perlu untuk masak. Nak guna untuk buat teh o limau, sambal belacan ambil saja.
Selamat mencuba!
Sumber Siti Fatimah Abas
Cara Buat Perapan Kambing Yang Mudah, Jimat & Sedap. Sebijik rasa macam yang beli di kedai. Wanita Ni Kongsikan Caranya!

Seperti yang kita ketahui daging kambing ini juga antara makanan sunnah yang digalakkan malah ia memiliki banyak khasiat yang tidak terdapat pada daging lembu yang selalu kita makan. Rasanya yang unik dan tersendiri juga membuatkan ia sesuai untuk pelbagai jenis masakan sama ada masakan timur mahupun barat.
Meskipun pelbagai menu boleh dihasilkan dengan daging ini tapi resipi kambing bakar bersama sos lada hitam tetap menjadi pujaan ramai. Bagi yang teringin menikmatinya ini resipinya. Farmiza Masur berkongsi resipinya menerusi Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Semalam kita dah share resepi mashed potato ngn sos blackpepper yang senang dan sedap..
Hari ini jom kita try buat resepi kambing perap yang senang lagi mudah,jimat dan murah..
Resepi kambing perap
-kambing 2 kg
-Sos kimball blackpepper 1 peket
-Bawang putih 1 labu (1/2 dadu, 1/2 blender ngn sos kimball tu)
Cara-cara
Basuh kambing..sejat kambing untuk buang air tu.Bawang putih separuh kita dadu dan separuh lagi kita blender dengan sos kimball tu..pas tu kita amik kambing tu celup2 la dalam sos tu..dah siapp..senang kan
### saya selalu perap 2 hari sebelum masak supaya bahan2 tu betul2 masuk dalam kambing tu..baru daging tu akan lembut
bawah ni resepi sos yang saya share semalam..sos ni sedap di makan dengan mashed potato dan kambing perap
Resepi sos blackpepper sedappp
-1 tin sos carbonara berkrim
-kentang rebus 2 biji (hancurkan)
-susu full cream/fresh milk/low fat (sukat bg penuh 1 tin sos carbonara tu)
-3/4 sb blackpepper (blender kering)
-3 biji bawang putih (di dadu)
-2 sb butter
-kicap manis
-garam
Cara-cara
Butter dipanaskan hingga cair,masuk bawang putih..dah naik bau masukkan sos carbonara.Masukkan susu dan kentang yang dilenyek tadi..kacau sentiasa sebab takut hangus.Masukkan blackpepper dan kicap agak2 dapat warna yang di kehendaki dan garam secukup rasa.Ok siapppp
### sos blackpepper ni boleh di makan dengan lamb chop ,chicken chop dan mashed potato ya..serius sedap.. so kalau dah buat sos serbaguna ni senang x perlu lagi buat gravy mashed potato yang selalu kita makan kat kfc tu..guna sos ni pun dah best..
### sos blackpepper kalau rasa macam pekat nak cair bole la tambah air atau susu..(ikut yg di hendaki)
Resipi Karipap Kentang Yang Kulitnya Lebih Rangup & Inti Sedap. Wanita Ni Tunjukkan Step By Step. Mudah Sangat!

Karipap antara kuih ‘legend’ yang diminati segenap lapisan usia. Bak kata pepatah tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujang. Mana-mana je, pasti ada yang menjual kuih yang satu ini.
Nampak macam senang je nak buat, tapi ada yang juga yang cuba tapi tak menjadi. Ada yang kulitnya keras, ada juga yang liat. Bukan tu je, intinya pun tak sedap.
Bagi ibu-ibu yang baru nak cuba-cuba buat, jom cuba resipi dan cara buat karipap yang dikongsikan oleh Puan Eyda Fyda.
Assalammualaikum… memandangkan ramai yang minta share resepi kulit karipap rangup di post sy sblom ni,sy dgn berbesar hati nk kongsi ngan kwn2 semua dan jangan lupa doakan agar saya dimurahkan rezeki serta diberikan kesihatan yang baik sentiasa… Aamiin.
Jom sy bongkarkan secara details..😘
Cara2 ada dlm gambar ye…sy izinkan kwn2 share dan selamat mencuba…😉
Ingat… jgn share je tau,,, pastikan kwn2 cuba buat,,mana tau boleh dijadikan sbg sumber pendapatan mcm sy…😊
Bahan bahannya ialah :
kulit karipap rangup :
1kg Tepung Gandum.
1mgkuk/cwn kecil minyak masak.
2 sudu majerin.
Air bancuhan garam.
Inti :
Kentang didadu.
Serbuk kari daging.
Cili kering dikisar bersama bwg besar,bwg putih dan udang kering.
Air rebusan daging bersama daging yg tlh direbus.
Sedikit daun sup utk bau yg sdp.
Garam.
Gula.
Serbuk perasa ( terpulang samada nk guna ataupun tidak )
Cara2 nya ialah….
- Panaskan 1cawan/mangkuk kecil minyak masak bersama 2sudu majerin… panaskan sehingga hilang bunyi berdesir.
2. Tuangkan minyak masak bersama majerin yang telah dipanaskan tadi ke dalam tepung.
3. Gaul sebati sehingga menjadi seperti serbuk roti
4. Buat air bancuhan garam (garam agak2 je ye)
5. Tuangkan air bancuhan garam tadi sedikit demi sedikit..
6. Ulikan sehingga menjadi seperti dalam gambar…’
7. Doh yang telah siap diuli..
8. Rehatkan doh selama setengah jam dan bungkus di dalam plastik supaya tak kena angin.
9. Doh yang telah direhatkan semakin lembut dan seakan berminyak gitu..😉
10. Tumiskan lada kering,bawang besar,bawang putih dan udang kering yang telah dikisar..
11. Masukkan serbuk kari(saya suka guna kari babas) tumiskan sehingga garing dan naik bau…
12. Masukkan air rebusan daging… kacau rata
13. Masukkan kentang yang telah didadu..
14. Masukkan daging cincang yang telah direbus..
15. Tambahkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula…
16. Biarkan sehingga kentang menjadi empuk dan kering…kena rajin kacau ye.
17. Inti yang telah siap..😋
18. adaaa siap karipap kita..😉
Bubur Krong Krang. Manisan Thailand Sekali Pandang Macam Kuih Siput, Rasa Sedap Sangat!

Bubur Krong Krang. Manisan Thailand Sekali Pandang Macam Kuih Siput, Rasa Sedap Sangat!
Ada yang pernah cuba ke Bubur Krong Krang ni? Mungkin tidak semua tahu tentang manisan ini apatah lagi ia merupakan hidangan daripada negara Thailand. Bubur Krong Krang, dibuat daripada tepung ubi kayu dan sekali pandang bentuknya seperti kuih siput. tapi sebenarnya manisan yang dimakan bersama kuah dan enak sekali rasanya.
Bagi yang belum pernah mencuba rasa, bolehlah buat sendiri memandangkan mudah sahaja untuk disediakan.
Bubur Krong krang
Bahan:
1 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan air panas mendidih
kuantiti di atas ditambah sehingga adunan jadi kenyal dan boleh ditekan pada acuan.
Cara:
1.Masukkan tepung dalam mangkuk menguli.
2.Masukkan air panas mendidih, kacau sebati. Adunan akan melekat2. Tambahkan air atau tepung ubi hingga mendapat adunan yang kenyal.
3.Potong kecil adunan untuk ditekan menggunakan acuan kuih siput.
4.Bila habis diterap, rebus dalam air panas.
5.Toskan bila sudah terapung dan masuk dalam air sejuk.
6.Sedia untuk digunakan.
Bahan Kuah: (Untuk 2 adunan Krong Krang)
5 cawan santan
3/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan yang telah digoreng tanpa minyak (optional)
1 cawan isi kelapa muda (optional)
Cara:
1.Masukkan santan bersama gula dan garam.
2.Kacau hingga sekali mendidih sahaja. Sehingga gula telah larut.
3.Masukkan isi kelapa.
4.Masukkan Krong Krang.
5.Tabur bijan. Siap.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Suka Makan Daging Goreng Kunyit. Nak Lembut & Basah-basah Sikit, Begini Cara Buatnya!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club