Ramai mengetahui kebenaran dengan menderma darah, sebenarnya kita mampu menyelamatkan banyak nyawa. Namun masih ramai juga tidak berani untuk menderma darah disebabkan rasa ketakutan yang menebal dalam diri.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Azhan di laman Instagramnya, ia merupakan kali ke-50 dia menjadi penderma darah plasma kepada individu yang memerlukan. Ternyata perkongsian ini telah mencuri tumpuan warganet dan sekali gus menjadi inspirasi buat yang lain untuk melakukan kebaikan sepertinya.

“I’m back. Alhamdulillah. Hari ni dengan izin Allah kembali menjadi penderma apheresis. Genap 50 kali untuk hari ini. Hampir setahun lepas kemalangan jalanraya Januari haritu direhatkan.

“6 bulan lepas accident kena jadi penderma darah merah dulu. Rehat semula 3 bulan. Hari ini dapat semula jadi penderma apheresis. Lepas ni in shaallah boleh committ menderma selang 2 minggu.

“In shaallah peluang hidup kali ke 2 ini akan digunakan sebaik mungkin menderma darah di sini. Tak banyak tapi in shaallah bermanfaat untuk yang memerlukan,” jelasnya panjang lebar.

“Memang Power”- Rupanya Sudah 50 Kali Azhan Rani Derma Darah Plasma, Raih Pujian Netizen!

Dikesempatan itu, Azhan Hani turut mengajak warganet untuk turut sama-sama menderma darah.

“Jom yang sihat dan layak menderma darah sama-sama kita kongsi nikmat kesihatan yang ada sekarang. Hanya ketika sihat kita layak membantu. Jangan tunggu hingga nikmat kesihatan kita takde nanti. Menderma darah bukan saja membantu mereka yang memerlukan tapi sangat bermanfaat untuk kesihatan penderma darah sendiri.

“Memang Power”- Rupanya Sudah 50 Kali Azhan Rani Derma Darah Plasma, Raih Pujian Netizen!

IKLAN

“Alhamdulillah. Lama tak sedut darah guna machine tu. nak share sikit info, yang derma darah colour ni dipanggil penderma apheresis.

“Nak jadi penderma apheresis ada kriteria dia dan cuma boleh buat di @pusatdarahnegara saja. Nanti yang minat boleh refer terus dengan PDN.

“Memang Power”- Rupanya Sudah 50 Kali Azhan Rani Derma Darah Plasma, Raih Pujian Netizen!

“Memang warna darah ni tak merah sebab dia adalah darah plasma. Dalam darah merah kita ada darah plasma dan platelet. plasma dan platelet ni colour ni la. nak ambil dia kena sedut seluruh darah merah tu dulu guna machine tu. machine tu akan asingkan platelet dan plasma kemudian pulangkan semula darah merah dalam badan kita. proses ni ada 5 cycle guna mesin ni lebih kurang 40 minit,” terangnya lagi.

Tidak dengan itu, Azhan Hani turut memberi info berkaitan darah plasma tersebut yang dikatakan akan dibawa ke Australia untuk melaui proses-proses tertentu sebelum dapat digunakan kepada yang memerlukan.

“Darah plasma ni akan terbang ke Australia untuk proses dulu sebelum jadi ubat dalam bentuk powder atau liquid. baru datang balik ke sini untuk digunakan.

“Merasa darah la aku pergi sana. Aku pun tak pernah sampai Australia tu. Takat Arau Perlis tu ada la dua tiga kali sampai. Memang katanya dekat negara kita belum lagi boleh proses darah plasma ni.

IKLAN

“Kalau platelet dan darah merah boleh guna terus. Mesin yang ni cuma ambil plasma saja. Aku tak derma platelet hari ni sebab baru je start balik jadi apheresis donor lepas accident haritu.

“Next visit in shaallah dah boleh pindah mesin 1 lagi yang boleh ambil plasma dan platelet sekali. Tu je nak info.

“Jom yang sihat dan layak. kita jadi penderma darah. bantu orang lain dan bantu displinkan kesihatan sendiri kerana hanya yang benar2 sihat akan mampu jadi penderma darah. in shaallah,” kongsinya panjang lebar.

Sumber : Azhan Rani

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Memang Power”- Rupanya Sudah 50 Kali Azhan Rani Derma Darah Plasma, Raih Pujian Netizen!

 

Cuti sekolah hujung tahun ini  kemana anda nak bawa anak-anak bercuti ya? Jika tiada lagi perancangannya, ayuh sertai e-keluargagader LENCUN TIME @Splash Out Langkawi. Jika sebelum ini yuran penyertaan adalah RM70 namun untuk follower KELUARGA ada diskaun 50% untuk anda. Wow! Jangan lepaskan peluang ini, cepat daftar sekarang dengan klik di link TOKO NI.

“Memang Power”- Rupanya Sudah 50 Kali Azhan Rani Derma Darah Plasma, Raih Pujian Netizen!