Siapa sangka, Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dilantik menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) yang akan dilantik sebagai senator manakala timbalannya pula ialah Ahmad Marzuki Shaary.

Beliau adalah seorang yang tegas menyuarakan kata-kata nasihat dan tetap dengan pendiriannya.

Malah tutur kata yg hanya berlandaskan alquran dan hadis.

Malah pelantikkannya, ramai netizen melahirkan rasa syukur atas perlantikan ahli agama ini.

BIODATA

Mufti Wilayah Persekutuan Bukan Calang-Calang. Patutlah Jadi Perhatian Ramai.

Dato’ Seri Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri, dan pasangannya adalah Datin Seri Dr. Shereen binti Mohd Yunos dikurniakan lima orang anak.

Menurut wikipedia, Beliau dilahirkan di Kampung Gong Pauh, Kemaman, Terengganu pada 16 Januari 1969 dan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Rengas Bekah, Kuala Terengganu (1976-1981). Kemudian beliau menyambung pelajarannya di Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin (SMASZA), Ladang, Kuala Terengganu (1982-1984) sebelum meneruskan pengajiannya dalam peringkat Thanawi di Sekolah Menengah Agama (Atas) Sultan Zainal Abidin (SMAASZA), Batu Buruk, Kuala Terengganu (1985-1988). Seterusnya, Datuk Dr. Zulkifli menyambung pula pengajiannya di peringkat Sarjana Muda Syariah di Universiti Islam Madinah (1989-1993). Tidak hanya berhenti setakat itu, beliau menyambung pula pengajiannya di peringkat Sarjana Syariah di Universiti al-Ulum al-Islamiah wa al-Arabiah di Damsyik, Syria (1994-1997) di bawah seliaan Syeikh Prof. Dr. Mustafa al-Khin. Pengajian peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) pula diambil di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (School of Humanities), Universiti Sains Malaysia (2002-2004) di bawah seliaan Prof. Dr. Radzi Othman. Tajuk kajiannya adalah Institusi Mufti Dan Fatwa: Satu Analisa Terhadap Enakmen Dan Beberapa Fatwa Pilihan Negeri Sembilan .

IKLAN

ILMU YANG DIMANFAAT

Mufti Wilayah Persekutuan Bukan Calang-Calang. Patutlah Jadi Perhatian Ramai.

Kehidupan beliau semasa menyambung pengajian di Madinah dan Syria dimanfaatkan secara keseluruhannya untuk mempelajari ilmu-ilmu secara formal mahupun tidak formal. Selain kelas-kelas formal di Universiti, beliau juga giat mengikuti pengajian para ulama’ tersohor di sana secara sistem talaqqi. Antara gurunya adalah Syeikh Muhammad Ali al-Thani (Imam Masjid Nabawi, Syeikh Abd al-Muhsin bin Hamad al-Abbad,Syeikh Rusdi Bin Salim Qalam (Imam Masjid Abdullah Bin Rawahah, Damsyik, Syria) dan Syeikh Dr. Muhammad al-Mukhtar bin Muhammad al-Amin Al-Shanqiti, (Mantan Pensyarah Universiti Islam Madinah dan Lajnah Kibar Ulama’ Saudi).

ANTARA ANUGERAH

Anak kelahiran Kuala Terengganu ini turut terlibat dengan lebih 200 pembentangan kertas kerja dan seminar kebangsaan dan antarabangsa, di pelbagai seminar dan forum telah mendapat banyak anugerah yang menjurus kepada Islamik. Antaranya

IKLAN

Anugerah Tokoh Penulis Islam: Sempena Pesta Buku Antarabangsa Kelantan Kali Kedua. 2010.
Anugerah Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Wilayah Persekutuan 1433H/ 2012M.
Anugerah Tokoh Ilmuan Negeri Selangor, 1433 H/2012M. Masjid Sultan Salehudin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.
Anugerah Tokoh Maal Hijrah 1435H Peringkat Negeri Terengganu. Dewan Besar, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, Terengganu, November 2013.
PENULISAN

Datuk Dr. Zulkifli banyak menghasilkan penulisan, penterjemahan serta aktif dalam membentangkan kertas kerja sama ada di peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa,. Beliau juga pernah menjadi penulis tamu di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan menulis di ruangan akhbar. Antara penulisannya menyentuh mengenai cara hidup Islam, soal jawab solat dan terbaru mengenai wabak COVID-19.

Nyata bukan calang-calang orangnya!

Malah penularan wabak COVID-19, beliua juga turut memberikan pendapatnya tersendiri.

IKLAN

Berikut perkongsiannya.

SALAH SATU CARA MENGHILANGKAN WABAK

Dalam perjalanan menuju ke Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pagi ini, saya terbaca nukilan Syeikh Muhammad al-Hassan Walad al-Dedew al-Syanqiti. Beliau menyebut pendapat Imam Ibn Kathir:

“Pada tahun 478H, telah berlaku wabak, penyakit demam dan taun di Iraq, Hijaz dan Syam. Telah mati banyak binatang buas di pedalaman. Banyak binatang ternakan juga mati. Angin yg hitam datang ke kampung, menyebabkan banyak daun pokok gugur. Ia turut membawa panik dan ketakutan.

Khlaifa alMuqtadi bi Amrillah memerintahkan supaya dilaksanakan amar maruf nahi munkar. Alat-alat yang melalaikan (lagha) dipecahkan. Akhirnya taun dan wabak berlalu pergi. (Lihat al-Bidayah wa al-Nihayah, 16/93)

Justeru, marilah sama mentaati Allah dan menjarakkan diri daripada sebarang maksiat. Kita istighfar dan munajat kepada-Nya. Semoga wabak COVID-19 juga berlalu pergi. Amin.

Sumber: Mufti Wilayah Persekutuan dan Wikipedia