Kadang-kadang, apabila kita lihat produk yang dijual di pasar raya ataupun media sosial, banyak yang mendakwa mempunyai bahan yang boleh bantu kuatkan lagi ingatan ataupun brainpower.

Sebagai contoh, ada suplemen ataupun kismis yang didakwa boleh bantu anak kuasai matematik dan sains dengan lebih cekap.

Ada juga makanan tambahan yang dikatakan membantu anda lebih fokus dan menguatkan lagi memori.

Menurut Dr. Gad Marshall daripada Pusat Penyelidikan dan Rawatan Alzheimer di Harvard-affiliated Brigham and Women’s Hospital, kebanyakan produk yang dijual di pasaran tidak mempunyai sebarang bukti akan keberkesanannya.

Tambahan lagi, disebabkan FDA hanya memantau produk yang dijual dengan dakwaan palsu, mereka tidak dapat menghalang jika penjual bertindak menjual produk mereka dengan dakwaan seperti ‘berkesan membantu fungsi otak’, ‘sesuai untuk kuatkan memori’ dan sebagainya.

Tak payah semua tu! Nak tingkatkan kecerdasan otak anda? Ni makanan yang boleh bantu anda!

Makanan untuk otak yang cerdas

1. Makan lebih banyak ikan untuk elak Alzheimer

Jika anda ingin kuatkan memori anda, makan lebih banyak ikan! Ikan kaya dengan asid lemak omega-3 yang terbukti dapat membantu individu yang menghidap Alzheimer.

Salmon, tuna, dan sardin adalah contoh ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Anda boleh cuba makan ikan 2 kali seminggu untuk bantu fungsi otak.

Selain itu, anda juga boleh masak ikan menggunakan cara panggang, bakar ataupun rebus untuk dapatkan rasa dan nutrisi yang maksimum daripada makanan laut itu.

Nak Otak Yang Cerdas, Tak Payah Makanan Tambahan! Amalkan 5 Ni Je, Salah Satunya Coklat

IKLAN

2. Telur: Makanan untuk otak yang murah, berkhasiat dan mudah disediakan

Ramai yang anggap telur sebagai makanan yang tidak berkhasiat. Sebenarnya, tanggapan ini adalah salah!

Telur merupakan makanan yang kontroversi kerana mempunyai kolesterol yang tinggi.

Walaupun begitu, telur masih lagi merupakan makanan yang sihat dan sering menjadi sumber protein pilihan individu yang berdiet.

Telur mengandungi kolin yang penting untuk hippocampus, pusat memori pada otak. Ibu mengandung juga digalakkan makan telur supaya otak anak dapat berkembang dengan sihat.

Selain itu, telur juga kaya dengan vitamin B7, B12 dan juga asid folik.

Nak Otak Yang Cerdas, Tak Payah Makanan Tambahan! Amalkan 5 Ni Je, Salah Satunya Coklat

3. Kacang mengandungi nutrisi untuk otak

IKLAN

Kacang juga terbukti boleh bantu buatkan otak lebih cerdas! Kacang, terutamanya kacang walnut, mempunyai banyak protein dan lemak yang baik untuk otak cerdas.

Selain itu, walnut juga mempunyai asid lemak omega-3 dan alpha linoleic acid (ALA) yang dapat bantu turunkan tekanan darah.

Peminat kacang boleh mendapat 2 kebaikan sekali gus daripada tabiat makan kacang kerana ia bukan sahaja baik untuk otak, tetapi juga untuk hati anda!

Nak Otak Yang Cerdas, Tak Payah Makanan Tambahan! Amalkan 5 Ni Je, Salah Satunya Coklat

4. Coklat bantu anda rasa gembira

Coklat, terutama sekali coklat gelap bukan sahaja mempunyai rasa yang sedap. Malah, ia padat dengan antioksidan yang boleh melindungi kita daripada radikal bebas.

Flavonoids, sejenis antioksidan, boleh bantu kuatkan memori dan perlahankan penyakit mental yang disebabkan umur.

Coklat juga merupakan sejenis mood booster. Jika anda rasa jengkel sepanjang hari, cuba makan coklat! Pasti ia boleh buatkan hari anda bertambah ceria.

IKLAN

Nak Otak Yang Cerdas, Tak Payah Makanan Tambahan! Amalkan 5 Ni Je, Salah Satunya Coklat

5. Minum teh atau kopi untuk ingatan lebih kuat

Ramai yang anggap minum teh atau kopi tidak mempunyai sebarang manfaat terhadap kesihatan. Namun, kafein mempunyai kebaikannya yang tersendiri yang mungkin anda tidak tahu!

Menurut sebuah kajian, minum kopi atau teh pada waktu pagi bukan sahaja boleh bantu anda fokus dalam jangka masa pendek, malah ia juga boleh bantu kuatkan ingatan anda!

Tambah lagi, individu yang minum lebih banyak kafein ketika ingin ambil peperiksaan didapati mendapat markah yang lebih tinggi dalam ujian yang menguji kekuatan mental!

Nak Otak Yang Cerdas, Tak Payah Makanan Tambahan! Amalkan 5 Ni Je, Salah Satunya Coklat

Jangan anggap makan secara sihat boleh tiba-tiba buatkan anda pandai atau mampu berfikir dengan pantas secara tiba-tiba!

Anda tidak akan jadi genius walaupun setiap hari makan ikan yang kaya dengan omega-3.

Anda masih perlu amalkan gaya hidup yang sihat seperti bersenam, tidur yang cukup, dan makan makanan yang mempunyai nutrisi untuk otak secara konsisten. Barulah kesannya dapat dirasai!

Sumber : Hello Doktor

Nak jadi sebahagian dari komuniti kami? Jom sertai di keluargagaderclub

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI