Patutlah Pokok Mulberi Makin Lebat Berbuah, Guna Petua Ni Je Terus Subur

Pokok Mulberi atau Mulberry sebutan Inggerisnya yang nama botaninya Morus rubra merupakan tanaman khas makanan ulat sutera.

Tanaman ini diperkenalkan ke negara ini ketika industri sutera diperkenalkan di negeri Terengganu sekitar tahun 1984.

Tanaman dengan daun penghasil klorifil ini awalnya dikenal sebagai makanan istimewa ulat sutera, jika tidak makan daun ini ulat sutera tidak menghasilkan sutera yang baik. Oleh kerana itu, banyak petani yang membudidayakan tanaman ini.

Mulberi adalah jenis tanaman yang tumbuh di bawah sinar matahari sehingga tanaman ini dapat tumbuh di kawasan pada ketinggian lebih dari 100 meter dari permukaan laut.

Artikel trending: Pada Usia 50 Tahun Azah Aziz ‘Maintain’ Cantik, Tak Buat Pembedahan, Makan Dua Sudu Nasi Je

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Patutlah Pokok Mulberi Makin Lebat Berbuah, Guna Petua Ni Je Terus Subur

Mulberi memiliki sebutan nama yang berbeza, di negara seperti di Indonesia tanaman ini dikenali sebagai Murvei atau arbei, manakala di Cina dikenali dengan nama Sangye. Selain dari tanaman untuk makanan ulat sutera suatu ketika dahulu, tiada siapa yang peduli untuk menanam tanaman ini.

Hanya sejak kebelakangan ini sahaja ramai dikalangan pengemar buah mulberi yang menanamnya untuk tanaman hiasan dirumah atau menanamnya secara kecil-kecilan untuk buahnya sebagai ramuan campuran dalam pembuatan kuih muih, kek dan juga jus atau jem.

Menurut ahli kimia, daun mulberi mengandungi beberapa ekstrak kimia untuk tubuh seperti ecdysterone, inokosterone, lupeol, betasitosterol, rutin, moracetin, isoquersetin, scopoletin, scopolin, alfa, betahexenal, cis beta hexenol, cis lamba hexenol, benzaidehide, eugenol, lanaloolbenzyl alcohol, butylamine, acetone, trigonelline, cholin, adenine, copper, zinc, vitamin A,B1,C dan karotein dan asam amino, clorogenik, fumarate, folat dan asam formyltetrahydrofolik, mioiositol dan phytoestrogen.

IKLAN

Daun mulberi adalah ideal untuk membantu mengatasi atau mengurangkan penyakit kencing manis (diabetes) serta mampu mengawal serta mengurangkan kolestrol dalam pembuluh darah dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

Selain dari itu, ianya juga dikatakan dapat membantu menggelakkan serangan sakit jantung dan kehilangan berat badan.

Buah mulberi yang dijadikan jus mampu melambatkan proses penuan dan meremajakan tubuh badan dan mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang tinggi.

Bagi wanita yang mengalami simptom seperti anemia, kepucatan, rasa mual terutamanya selepas bersalin, bolehlah mengambil jus mulberi dengan kerap bagi mengurangkan simptom tersebut. Ianya juga boleh membantu perjalanan haid yang tidak teratur dan juga dapat mengurangi kesakitan ketika kedatangan haid.

Daun mulberi pula dikatakan boleh direbus dan digunakan sebagai ubat mencuci mata yang merah dan bengkak. Daun yang telah dikeringkan dikatakan boleh dicampur dengan air mendidih atau direbus untuk diminum bagi tujuan membersihkan tubuh badan, merangsang peluh, ubat batuk, demam panas dan selsema.

Artikel popular: Remaja Ini Raih Perhatian Mahasiswa di Univesiti Malaya,Tak Sangka Rupanya Ini Sebabnya.

Atikel popular: Pernah Curi Motorsikal, Pelajar Juvana Ni Tak Sangka Dapat 8A, Tekad Berubah Demi Keluarga

IKLAN

POKOK MULBERI MAKIN LEBAT BERBUAH 

Patutlah Pokok Mulberi Makin Lebat Berbuah, Guna Petua Ni Je Terus Subur

1.Cantas semua pucuk dan luruhkan semua daun hingga pokok jadi betul-betul togel. Jangan risau pokok tak akan mati ya.

2.Ini adalah cara untuk memaksa pokok ‘stress’ dan mula berbuah. Akan tumbuh banyak tunas-tunas baru beserta dengan putik-puitk buah.

3.Bila buah sudah ada sikit-sikit warna merah, ulang step 1 tadi, luruhkan semua daun sekali lagi. Ini memberi peluang kepada tumbesaran buah.

4.Dua peringkat gugurkan daun. iaitu untuk memaksa pokok berbuah dan untuk tumbesaran buah.

5.Untuk pembajaan, boleh guna baja kopi atau apa-apa baja foliar untuk baja subur dan baja buah.

6.Daun yang di luruhkan boleh di buat sayur, yang sudah agak matang boleh di goreng celup tepung. Yummy!

IKLAN

EXTRA TIP

Pokok mulberi boleh dibiakkan dengan menggunakan tut atau keratan batang yang cukup tua (berbatang coklat).

Selain dari itu, anak benih pokok mulberi boleh didapati di kebanyakan nurseri berdekatan dengan anda.

Pokok Mulberi tumbuh dengan begitu cepat walaupun ianya ditanam pada mulanya sebagai anak benih dan akan mengeluarkan buah pada usia 6 – 8 minggu.

Sumber: Jabatan Pertanian Malaysia &  Sifudurian via Sk agro

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.k

 

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/
Patutlah Pokok Mulberi Makin Lebat Berbuah, Guna Petua Ni Je Terus Subur

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Patutlah Pokok Mulberi Makin Lebat Berbuah, Guna Petua Ni Je Terus Subur