Bercuti bersama keluarga adalah satu pengalaman dan momen yang indah untuk dikenang, apatah lagi jika dapat bercuti ke luar negara. Tentu sahaja berbeza keseronokkan yang dirasai. Maklumlah melancong ke negara orang, serba serbi terasa unik dan sekali gus menjadi suatu pengalaman baharu yang berharga buat kita sekeluarga.

Pun begitu, bila bercuti perlulah kita ikut kemampuan agar poket tak bocor dan hati kita seronok dan tenang. Ini sepertimana perkongsian seorang wanita ini di media sosial, walaupun dengan bajet yang ekonomi namun percutian tiga hari dua malam di Krabi bersama suami dan anak tetap kelihatan sangat romantis.

Percutian Romantik Ke Krabi Bersama Keluarga, Bajet Bawah RM1,000. Wanita Ni Kongsi Itineri Boleh Follow!

Jadi buat anda yang ingin melancong ke Krabi bersama pasangan dan anak-anak bolehlah jadikan  perkongsian Nurul Hidayah ini rujukan.

Percutian Romantik Ke Krabi Bersama Keluarga, Bajet Bawah RM1,000. Wanita Ni Kongsi Itineri Boleh Follow!

Percutian Romantis 3 Hari 2 Malam Ke Krabi, Bajet Bawah RM1000 Sahaja!

Pergi sendiri dengan kereta dan tak ambil tour guide.  BAJET BELOW 1K all in (hotel, makan, minyak kereta, insurans)

Tidak termasuk private longtail boat

Document diperlukan

  • Passport
  • Geran kereta
  • Insurans Kereta ke Thailand
  • Travel Insurans(tak wajib)

 

Perjalanan

  • Penang-Bukit Kayu Hitam (1 jam 30minit)
  • Beratur untuk cop passport di kaunter Imigresen Thailand. Kena tunjuk MySejahtera sebelum cop passport tu.

 

Kaunter Kastam Thailand

  • Pemandu kenderaan kena pergi kaunter kastam Thailand untuk pengesahan membawa kenderaan. Dokumen yg kena diserahkan ialah
  • Geran Kenderaan
  • Insurans Kereta ke Thailand
  • Passport

Semua dokumen perlu diserahkan dekat kaunter kastam. Lepas selesai diperiksa, akan ada satu borang pengisytiharan yang perlu kita tandatangan. Satu salinan diaorang simpan satu lagi kita sendiri simpan. Salinan yang kita simpan tu kena bagi dekat kaunter kastam bila nak keluar dari Thailand nanti.

 

Bukit Kayu Hitam-Krabi

  • (Lebih kurang 5jam lebih)
  • Sebelum bertolak tu kalau boleh isi minyak kereta penuh siap-siap.
  • Highway dekat sana tak ada tol dan highway dia boleh U-turn.

 

Day 1

Sampai-sampai  Krabi, terus check in hotel Dusitd2 Aonang Beach. Hotel ni bukan setakat reasonable, bilik dia bersih, fast service dan berdekatan dengan Ao Nang Beach. Kedai souvenir pun banyak. Nak cari kedai makanan halal kat Aonang Beach ni susah sikit. Kena survey sendiri. Nak kenal pasti halal dekat kedai-kedai makanan tu akan ada tulisan HALAL. Dekat depan hotel kitaorang duduk tu ada 2,3 kedai Halal. Makanan murah-murah. Lokching dia satu cucuk 5baht je(lebih kurang 50sen duit kita). Wajib try banana pancake nutella, ais krim kelapa.

Day 2

Lepas breakfast dekat cafe hotel, driver datang ambil untuk ke Ao Nang Beach. Kitaorang ambil Pakej Island Trip dengan Boat and Beyond untuk pusing 4 Islands dari pukul 8.00pagi-12.30tengah hari. Boat ni nama dia Longtail Boat. Yang ni private punya so agak mahal. 4pax(800+). Lebih dari 4 orang kena bayar extra charge per person. Nak booking boleh book dekat klook ataupun website dia terus dekat Instagram: Boat and Beyond.

IKLAN

Percutian Romantik Ke Krabi Bersama Keluarga, Bajet Bawah RM1,000. Wanita Ni Kongsi Itineri Boleh Follow!

Untuk yang mabuk laut tak digalakkan naik ni. Masa naik ni, memang melompat-melompat jugak boat ni sebab tour guide tu cakap sekarang musim ombak kuat. So snorkeling pun tak boleh. Jadi kitaorang naik ni singgah-singgah dekat Island sahaja. Service pakej Boat and Beyond ni mmg A+.

Balik dari Island Trip, singgah hotel rehat dulu. Lepas tu petang pergi Aonang Beach untuk makan petang. Tak ingat nama kedai makan tu tapi sedap smua makanan dia. Tomyam semua lah. Owner dia cakap Melayu. Lepastu terus gerak pergi Krabi Night Market. Sini macam-macam ada. Makanan Thai, baju-baju, souvenir.

Percutian Romantik Ke Krabi Bersama Keluarga, Bajet Bawah RM1,000. Wanita Ni Kongsi Itineri Boleh Follow!

Day 3

Lepas breakfast dekat hotel, check out dan jalan-jalan cari souvenir dekat Ao Nang beach.

Lepastu singgah sekejap Hat Yai untuk lunch. Nama restaurant ni Kai Tod Decha. Tomyam Kelapa dia . Ramai orang Melayu datang makan sini. Plan nak naik gajah dekat Hat Yai ni tapi tal sempat. Jadi terus balik lepas makan tu.

Dah sampai dekat sempadan tu, kena turun dekat Imigresen Thailand untuk cop passport+ penyerahan salinan yang kita simpan tadi tu. Dekat Imigresen Malaysia nanti pegawai tu akan check bonet kereta sekejap. Itu sahaja.

BAJET

Hotel Dusitd2 Aonang Beach(2malam)

RM300+ (kitaorang book dekat Trip.com)

 

Minyak Kereta

Full tank(RM100+) pegi balik.

kalau naik kereta yang jimat minyak tak smpai 100+ pun actually. Kitaorang 100+ sebab naik Estima

IKLAN

 

Insurans Kereta ke Thailand

Total RM289

Boleh pilih pakej Insurans ni

PAKEJ A -RM69

INS COMPULSORY -45

WCARD -14

TM2&3 – RM10

 

PAKEJ B – RM69+220 = RM289

INS COMPULSORY

INS VOLUNTARY

WCARD

TM

IKLAN

Boleh contact Nz Northern Enterprise berkenaan Insurans kat atas ni

 

Kitaorang ambil yang mahal sikit. So depends korang nak ambil pakej A atau B.

 

Sim Card Thailand

Kitaorang beli Rm25/person. Data unlimited.

Pakej Private Longtail Boat kitaorang ambil dengan Boat and Beyond . Pusing 4 islands, meals+picnic provided, snorkeling(tengok keadaan cuaca dan ombak)

 

Makan-makan dekat Thailand lebih kurang macam kita makan dekat sini saja. Tapi mostly murah-murah jugak makanan-makanan kat sana.

Korang tinggal nak bawak duit extra je untuk shopping.

Bajet tak sampai 1k pun. So kesimpulannya, pergi sendiri lagi jimat dari naik flight

Selamat bercuti ke Thailand!

Sumber : Nurul Hidayah

ARTIKEL MENARIK : “Di Rumah Auto Jadi Bapak-bapak..”-Isteri Abam Bomba Viral Kongsi Rutin Suami,Tarik Perhatian!