Sebelum ini pernah viral di media sosial ada banyak cara berkesan untuk menjadikan pokok yang ditanam di laman rumah berbuah lebat.

Antaranya menghasilkan booster yang diperbuat daripada campuran yakult dan telur, guna air bancuhan MSG, siram pokok dengan air basuhan beras, guna isi perut ikan dan ada juga kata gunakan minyak masak.

Senang kata semua petua-petua tersebut menggunakan bahan-bahan yang sedia ada di rumah dan boleh dihasilkan sendiri.

Oleh itu, cara yang sama juga telah dipraktikkan oleh seorang wanita ini yang dikenali sebagai Puan Ramlah Basiron dengan cuba amalkan salah satu petua yang viral, iaitu guna lebihan minyak masak untuk membuatkan pokok mangga yang ditanam berbuah lebat.

Apa yang lebih mengujakan dirinya adalah ternyata pokok mangga yang ditanam menampakkan hasil yang cukup membuatkan dia berpuas hati setelah praktikkan petua tersebut.

“Assalamualaikum..nak ucapkan terima kasih pada yang beri tip jirus minyak masak yang telah digunakan..pokok buah mangga dan limau berbuah sungguh.” 

“Pokok Mangga Dan Limau Berbuah Sungguh…” – Wanita Ni Teruja Lihat Pokok Berbuah Lebat Bila Ikut Petua Viral“Pokok Mangga Dan Limau Berbuah Sungguh…” – Wanita Ni Teruja Lihat Pokok Berbuah Lebat Bila Ikut Petua ViralCara Letakkan Minyak Masak
1. Buatkan lubang di sekeliling pokok dan pastikan jarakkan lubang dari pangkal pokok.

2. Jiruslah minyak masak yang telah diguna itu.

3. Anggarannya minyak masak yang digunakan adalah mengikut besar mana pokok tuan puan tanam…kalau dalam pasu guna sedikit sahaja

IKLAN

“Pokok Mangga Dan Limau Berbuah Sungguh…” – Wanita Ni Teruja Lihat Pokok Berbuah Lebat Bila Ikut Petua Viral

Lihatlah hasilnya, sekotak mangga telah dipetik dan buat anda bolehlah mencuba petua ini  untuk menggalakkan pokok mangga yang ditanam di laman rumah berbuah lebat.

Sumber : Ramlah Basiron via Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK:Kongsi Tip Hasilkan Jumlah Simpanan Banyak Setiap Bulan, Selepas 17 Tahun Ini Hasilnya Untuk Nikmati!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

“Pokok Mangga Dan Limau Berbuah Sungguh…” – Wanita Ni Teruja Lihat Pokok Berbuah Lebat Bila Ikut Petua Viral

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

IKLAN

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“Pokok Mangga Dan Limau Berbuah Sungguh…” – Wanita Ni Teruja Lihat Pokok Berbuah Lebat Bila Ikut Petua Viral

 

 

 

.