Tak perlu menu berat atau yang mahal untuk menyediakan hidangan buat seisi keluarga terutama anak-anak. Janji kreatif dan pelbagaikan resipi barulah anak-anak dan suami teruja kan.
Apa kata cuba Roti Telur ni, pasti anak-anak sukakannya nanti. Boleh dibuat sarapan mahupun untuk minum petang.
IDEA BREAKFAST PAGI NANTI
Morning. pagi ni cikza breakfast dgn roti telur
resepi cikza bagi sekali
8 keping roti
4 keping chesdale
4 biji telur
1 biji bawang Holland
1 biji cili merah
Daun sup, lada sulah, lada hitam dan serbuk secukup rasa.
Satu kan semua bahan, panas kn kuali leper letak kn sedikit planta.celup kn roti kedlm adunan telur tadi.kemudian boleh lh goreng roti.letakan chesdale ditengah roti semasa roti masih panas nk bgi chesdale tu cair.kemudian potong roti ikut kepandaian masing2.
Kredit: @Norizaawanghamat
Resipi Kanom Piak Poon, Lembut, Rasa Lemak Manis & Cair Dalam Mulut
Resipi Kanom Piak Poon, Lembut, Rasa Lemak Manis & Cair Dalam Mulut
Kanom piak poon atau puding pandan Thai ini antara sajian pencuci mulut yang sangat terkenal di negara Thailand. Memang sedap. Simple sangat, rasa lemak manis kuah santan dan puding, lembut, cair dalam mulut!
Bahan yang diperlukan tidak banyak dan cara membuatnya pun tidaklah susah. Boleh jamu suami dan anak-anak makan. Buat sendiri lagi puas makan.
Melalui perkongsian Shahmila Radha, wanita ini ‘menurunkan’ resipi sajian pencuci mulut, Kanom Piak Poon yang dipelajarinya dari ‘maid’ Thai.
RESIPI KANOM PIAK POON (PUDING PANDAN THAI)
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PUDING:
2 sudu kapur masakan (campur dengan 1 gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung ubi kayu
1/3 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
CARA MEMBUAT:
1. Tapis tepung, satukan semua bahan supaya tidak berketul.
2. Buka api paling kecil, kacau sampai puding jadi jernih. Perlu sentiassa kacau seperti dodol dan tidak boleh tinggal walaupun sekejap.
3. Paling cepat boleh siap setengah jam. Mesti pastikan puding itu betul-betul jernih barulah masak.
4. Apabila sudah masak, bolehlah ketepikan agar suam. Bila sudah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam peti sejuk.
BAHAN KUAH SANTAN:
2 kotak santan kotak (saiz kecil)
1 sudu kecil tepung jagung(bancuh dengan 1 cawan air )
1 sudu besat gula pasir putih
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung, gula dan garam. Bila sudah likat, tutup api dan sejukkan dalam peti sejuk.
2. Kelapa parut pula gaul dengan sedikit garam untuk rasa lemak.
CARA HIDANG:
Ketika hendak dihidangkan, tuang kuah santan. Letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan. Kalau nak cantik, puding perlu kurangkan air sikit. Apabila sudah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam. Tapi ia akan keras sikit tidak cair masuk mulut. Ada yang suka puding ini lembut cuma apabila puding lembut, memang tidak boleh hendak dibentuk.
Sumber kredit: Shahmila Radha
“Tak Pernah Terfikir Benda Kecik Ni Boleh Bahaya.” Lelaki Ini Tunjuk 4 Aksesori Kereta Yang Bahaya Boleh Menyebabkan Kemalangan.
Sewaktu kita memandu kereta mahupun menunggang motosikal di jalan raya, haruslah kita berwaspada kerana malang tak berbau. Kemalangan yang terjadi di tanpa kita duga.
Sehubungan itu, untuk mengelak daripada berlaku kita perlu sentiasa berhati-hati ketika memandu. Namun dalam pada itu siapa sangka, aksesori kereta juga penyumbang kepada kemalangan jalan raya.
Sebagaimana yang dikongsi oleh lelaki ini di TikTik Adrian Chiaaa dari WapCar. Menerusi video beliau berkongsi mengenai jenis-jenis aksesori yang tidak boleh digunakan pada kereta kerana dipercayai membahayakan serta boleh menyebabkan kemalangan.
4 aksesori kereta bahaya.
Menurutnya empat jenis aksesori yang selalu digunakan untuk menghias kereta ialah karpet yang tidak mengikut saiz, dashboard cover, klip tali pinggang dan stiker yang dilekatkan di atas stereng.
Video ini meraih tonton hingga 1.9 Juta serta tanda suka lebih 187 ribu
Seterusnya ikuti video beliau.
@adrianchiaaaKorang ada pasang ke? ##fypmalaysia ##carmalaysia ##cartips ##carsafety ##TikTokGuru♬ Reality – Lost Frequencies
Ramai warganet beri pujian, Info berguna.
Sumber: @adrianchiaaa
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Buat Ramuan Rempah Daging Masak Hitam, Wanita Ni Sedekahkan Resipinya!
Hidangan istimewa di pagi raya tentunya selain menu rendang, Daging Masak Hitam sesuai juga dijadikan menu pilihan keluarga.
Hidangan ini kalau digandingkan bersama pulut, ketupat, lemang dan sebagainya memang cukup menyelerakan.
Jadi apa kata anda sediakan terlebih dahulu rempah homemade untuk memastikan Daging Masak Hitam yang bakal dimasak nanti berasa dan enak.
Penyediaan ramuan rempah ini dikongsikan oleh Norzaleha Umar.
Sekarang sis nak kongsi rempah untuk daging masak hitam pulak..
Andai kata ilmu yang sis kongsi ni memberi manafaat utk semua dan ada ganjaran pahala untuk nya.. Sis sedekahkan semua pahala tu untuk arwah mak dan ayah sis..
Bahan-bahan :
2 sudu besar ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 sudu lada hitam
Cara penyediaan :
1. Bahan rempah disangai
2.Setelah itu dikisar
Ekstra info :
Untuk menyediakan Menu Daging Masak Hitam hanya 2 sudu diperlukan.
Sumber : Norzaleha Umar via MAHN