Misi menyelamat Rayan yang terjatuh dalam perigi sedalam 32 meter di perkampungan Ighrane di wilayah Chefchaouen sejak Selasa lalu kini dalam peringkat akhir.

Usaha membawa keluar anak kecil berusia 5 tahun ini sedang giat dijalankan.

Difahamkan, kedudukan mangsa berada dalam jarak kurang 20 kaki dan usaha menggali diteruskan dengan penuh berhati-hati susulan kebimbangan berlaku runtuhan dalam perigi tersebut.

Ketika ini, Rayan masih dalam keadaan hidup meskipun tidak makan dan minum selama tiga hari. Pasukan penyelamat juga telah mengepam bekalan oksigen ke dalam perigi tersebut.

Sehingga kini, misi untuk menyelamatkan Rayan masih diteruskan dan hanya perlu menggali beberapa meter sahaja lagi ke tempat keberadaan Rayan. Pasukan penyelamat dikatakan hampir berjaya menyelamatkan kanak-kanak itu namun berdepan risiko tanah longsor di perigi berkenaan.

Memetik laporan terkini dari Arab News, pihak penyelamat dilaporkan telah membuat perancangan akhir untuk menggali perigi tersebut secara melintang dan menyediakan beberapa paip konkrit untuk memperdalam terowong menuju ke tempat Rayan terperangkap.

Seorang kanak-kanak berusia 12 tahun, Zakaria, menawarkan diri untuk diturunkan ke dalam perigi sedalam 32 meter untuk menarik keluar Rayan, 5.

Kaedah itu bagaimanapun tidak boleh digunakan kerana perigi berkenaan terlalu sempit di bahagian bawah.

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: “Like Father Like Daughter. Mata & Senyum Tu Seiras Betul.” Wajah Anak Perempuan Copy Paste Arwah Hani Mohsin Raih Perhatian!

ARTIKEL POPULAR: “Ditanya Nak Hadiah Apa, Saya Cuma Nak DOA.” Suami Dedah Sebab Pilih Heliza, Resepsi Dihadiri Ilmuan, Alunan Al-Quran & Tazkirah

“Selepas 35 Tahun, Bertemu Jua Pemilik Tulang Rusuk.” Mas Kahwin Senaskhah Al-Quran, Heliza Helmi Selamat Bergelar Isteri

BACA INI JUGA : Anak Ramai Tak Salah, Itu Rezeki. Jangan Salahkan Mereka Kalau Kita Tak Terurus. Deep Perkongsian Ibu Ni!


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

IKLAN

 

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara