
Siapa suka pulut? Bila cakap pasal pulut, macam-macam boleh makan dengan pulut. Contohnya pulut durian, pulut ayam dan pulut tapai. Ha banyak kan tu.
Pulut ni boleh makan dengan apa-apa ja tapi yang ada angin tu jaga-jaga sebab pulut katanya boleh menyebabkan angin.
PULUT MANGGA LEMAK
Kombinasi pulut dengan buah yang paling sedap mestilah mangga atau pelam. Pulut mangga ni sejenis pencuci mulut tradisional yang terkenal di Asia Tenggara dan Asia Selatan.
Ramai yang ingat pulut mangga ni menu utama tapi bukan, ia sejenis pencuci mulut je.
Kalau belah Perlis, buah mangga yang digunakan ialah Harum Manis. Kalau musim buah Harum manis je memang popular lah pulut mangga ni.
Hidangan ni dimakan oleh seluruh negara seperti Thailand, Laos, Vietnam dan termasuk negara kita. Kalau dalam inggeris ia dipanggil “mango sticky rice”.
Mana la tahu mungkin ada yang tak familiar dengan nama inggeris. Pulut mangga ni paling senang nak buat sendiri. Tak perlu masuk restoran Thailand ke apa. Jom kita cuba.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan beras pulut
1 cawan air
1 sudu kecil garam
Kuah Santan:
200 ml santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
Buah:
2 biji buah mangga masak
CARA PENYEDIAAN:
1. Rendam beras pulut 1 cawan kemudian toskan.
2. Reneh 1 cawan air dalam periuk nasi elektrik. Apabila air mendidih, masukkan beras pulut dan garam. Setelah masak, sejukkan dalam bekas.

3. Campurkan santan, garam dan gula ke dalam periuk. Panas kan dengan api kecil sekejap dan kemudian tutup api. Sejukan.

4. Kuah santan yang siap dimasak sedia dihidang bersama pulut dan mangga.

Tips: Kalau tak masukkan gula dalam santan, boleh makan dengan sirap gula melaka. Selamat mencuba!
MESTI BACA: Hotteok Lempeng Manis Korea, Jom Cuba Resepi Ini Untuk Minum Petang
Resepi Sup Wonton Ayam Ala China, Sedap Makan Panas-Panas
Masak Selalu Je Tak Jadi! Resepi Coklat Cupcake Ni Garenti Jadi!
SUMBER: Cookpad Salween
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di











Jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh puan
Bahan-bahannya ada 4 sahaja:
Apabila kacang dah mula berbau ‘masak’, kulit mula tanggal dan rasa rangup, maka tutup api.
Buang kulit kacang sampai bersih. Ketepikan kacang yang hitam atau hangus. Jangan dicampur nanti pahit.
Masukkan kacang dalam pengisar. Kisar sampai separuh halus.
Tambahkan madu, garam dan minyak sayuran.
Boleh guna minyak zaitun yang mild and light tasting supaya tiada bau dan rasa yang tak enak.
Masukkan minyak berperingkat-peringkat. Kisar lagi sampai halus. Boleh tambah minyak sekiranya tekstur masih kental. Yeay dah siap.
Sapu atas roti, memang sedap dimakan.

Hari ni nak tepek Asam Pedas Berempah. Saya guna ikan tenggiri. Tak payah nak gi sampai Melaka @Johor utk menikmati keenakan asam pedas di sana. Kat rmh pon boleh buat. Jgn kata hakak tak payong..
Cara membuat:
2. Masukkan bahan kisar, cili giling, serai dititik & serbuk kunyit..
3. Tumis sehingga pecah minyak..
4. Bila bahan tumis dah pecah minyak..masukkan air asam jawa dan sedikit air. Ikut byk mana yg nak air tu..
5. Renihkan seketika lalu masukkan bendi..
7 Kemudian masukkan pula daun kesom & daun limau purut..
8. Bila bendi dah separuh masak.. masukkan ikan, garam & serbuk perasa.. renihkan sehingga ikan masak..
9. Boleh dihidangkan utk keluarga tercinta
