Nak sediakan minum petang apa hari ini ye? Apa kata cuba buat Puding Karamel versi Pandan. Cara yang simple tapi pasti membuatkan anda sekeluarga sukakannya.

Resipi ini adalah hasil perkongsian daripada Rajactrohani Rajayusof

Cerita petang ni..cuti sekolah kan..so, projek ibu pun berjalan laaa..nk p bercoti dok leh..jadi..ibu pn godek2 kt dapur buat puding kegemaran husband dan anok2😊

Sis olah resepi puding caramel biasa aje. Buat rase pandan plok. Sis bagi resepi kt bawah

Bahan-Bahan:
Telur 5 biji
Susu pekat manis (separuh tin)
Susu cair (separuh tin)
Air (1 tin..sis guna tin susu tu jer😁)
Perasa pandan
Pewarna hijau(nak blend daun pndan pun boleh)
Tepung kastard (2 sudu makan mambung)
2 sudu besar gula(untuk karamel)

Cara membuat:
Cairkan gula dalam loyang..kacau2 sampai perang. Letak tepi dulu(jangan bagi hangit,nanti rase pahit🥴)
Pecahkan telur semua..kacau sebati..
Masukkan susu pekat, susu cair..sebatikan
Masukkan perasa pandan.
Lepas sebati semua..masukkan air, tepung kastard..kacau lagi..sis guna garfu jer kepuk2 manje😅
Last step baru masukkan pewarna hijau.
Lepas tu tapis. Baru nanti rasa dia lembut.


Dah habis semua step ni..masukkan dalam loyang gula yang kita cairkan tadi..gula memang akan keras bila sejuk..tapi boleh dah siap kukus..dia akan rata macam biasa..so,boleh la kukus sampai masak..

Selamat makan2 dan selamat mencoba😉

Ps:

IKLAN

Alamak..lupe..whipping cream just tuk buh atas puding tu aje..nk suh rse lagi best😅

nak lg sedap..buh dalam peti..nyaman aje lalu iku tekak😁

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!

IKLAN