Bagi anda yang terfikir-fikir untuk menyediakan menu puding sebagai hidangan pencuci mulut untuk majlis tertentu, apa kata anda sediakan Puding Trifle versi dalam cup ini. Jadi mudahkan untuk dimakan, ambil satu bekas untuk sekali makan.

Jika kebiasaannya puding trifle ini dibuat secara disusun berlapis-lapis di dalam trifle bowl untuk menampakkan lapisan-lapisan dessert yang ada di dalamnya. Kebiasaannya lapisan paling bawah adalah kek swiss roll, kemudian dilapiskan dengan kastard, buah buahan, jelly, whipped cream atau sebagainya mengikut citarasa.

Jadi kali ini jom kita buat puding trifle versi dalam cup sepertimana resipi yang dikongsikan oleh Yusma Mustafa.

RESEPI PUDING TRIFFLE VERSI DALAM CUP
Bahan-bahan :
1 biji kek swiss roll (pilih warna hijau perisa pandan)
1 kotak jelly (brand nona pilih kotak warna merah perisa strowberi atau raspberi)
1 tin buah koktel
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
1 cawan air

Ekstra Tip:
* Kalau tak nak guna buah koktel boleh je ganti dengan buah tin lain seperti buah pic, buah laici, buah longan
*Bahan dan step buat sama ja kalo guna bekas atau loyang.
*Resepi ni boleh dapat 25 cup pendek dan kecik yang biasa orang  buat dadih tu. Saya dabelkan resepi sebab nak buat 50 cup.

Cara Membuatnya :

1.Potong kek swiss roll pastu isi dalam cup. Terpulang nak potong tebal mana. Agak-agak 1/4 tinggi cup tu just nice.

 

2. Kemudian tuang adunan kastard. Adunan kastard ni buat macam ni. Campurkan 1 tin susu cair, 1 cawan tepung kastard, 1 cawan air dan 1/2 cawan gula.

Kacau di bawah dulu, baru kacau di atas api. Kena kacau non stop guna api kecik sampai likat, berkilat dan keluar letup letup.

**Kalau nak cair sikit, air tu masukkan 2 cawan.

3. Tapiskan air buah koktel. Kemudian susun buah koktel di atas lapisan kastard. Tekan tekan sikit buah koktel tu guna sudu biar separuh tenggelam masuk ke lapisan kastard.

4. Setelah itu tuangkan jelly. Cara nak masak jelly macam ni,

Campurkan serbuk jelly dengan 400ml air. Masak sehingga larut dan mendidih. Kalo guna dua kotak just dabelkan air.

Kena tuang perlahan-lahan atau ceduk guna senduk sebab nak elak buah koktel tu terapung apung.

IKLAN

5. Tutup cup dengan penutup. Nampak kan 3 layer warna macam lampu isyarat tu?

Ready simpan dalam chiller. Lagi sejuk lagi sedap

 

Sumber : Yusma Mustafa

 

IKLAN

Baca juga : Sayang Nak Buang Botol, Terus Buat Projek Tanam Sayur Dalam Botol. Hasilnya Tanaman Subur & Mudah Nak Jaga!

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club