Menjaga pemakanan sihat adalah amat penting bagi memastikan kita sihat tubuh badan. Malah ia membantu kita mengelak daripada sebarang serangan penyakit. Melalui perkongsian oleh Mizhana Padzi menarik untuk di kongsi bersama apabila menyediakan resipi makanan sihat.

Resepi Sayur Campur Clean Eating #tanpasostiram #tanpakiubpatiayam

Bahan-bahan

Sedikit bawang merah dan bawang putih untuk tumisan

1sb Minyak masak Caroteno

10 ekor udang digaul sedikit garam pink himalaya

4 warna sayur : make sure ada warna PUTIH, MERAH, KUNING, OREN. Mizhana pilih kubis bunga, baby jagung, capsicum 3 warna dan cendawan.

Anda juga boleh gantikan dengan brokoli, carrot, cendawan dan kacang buncis atau kacang peas serta tomato dan kubis purple

Panas kan minyak. Jika tak mahu guna minyak, anda guna boleh guna air untuk tumis bawang dan masak udang. Ya ia kaedah masakan yang sihat dengan rasa yang sama. Cubalah!

Psst ..tapi air pun masukkan sedikit sahaja sama macam minyak. Just untuk tumisan bukan nak rebus.

Masak udang sebentar

Masukkan bawang jika anda rasa udang sudah separuh masak. Udang gak perlu masak sepenuhnya sebab nanti ada sesi steam sayur

Apabila bawang dah wangi masukkan sayur yang keras dan lambat lembut dahulu seperti kubis bunga dan baby jagung ni

Kemudian masukkan 2sb Organic Coconut Aminos brand ASLI BY NOOREEN Puan Farahuq Najib sebagai alternatif sos tiram. Ia sihat dan bebas bahan terlarang yang bahayakan kesihatan.

Tambah setengah cawan air dan masukkan garam himalaya secukup rasa

Tutup dan biar selama 7 minit.

Apabila sayur keras dah lembut, akhir sekali baru masukkan capsicum 3 warna dan cendawan.

Kacau sebati.biar 2 minit

Baru tutup api dan sedia dihidang

IKLAN

3 Tips Penting Cara Masak Sayur Secara Sihat

1. Pilih sayur yang berwarna

Seringkali kita asyik makan sayur bewarna hijau saja sedangkan tubuh kita perlukan pelbagai nutrients dari makanan yang boleh didapati dari sayur sayuran yang pelbagai warna.

Menurut Dr. Hyman, untuk mencegah kanser kita perlu makan sayur sekurang kurangnya 3 warna setiap hari #eat_a_rainbow…itu kuncinya.

Sayuran yang bewarna merah penting untuk kesihatan immune, sel, dan mata.

Jadi dalam resipi ini Mizhana pilih baby capsicum yang bewarna merah, kuning dan oren serta baby jagung

Kebaikan sayur bewarna kuning dan oren adalah ia kaya beta carotene, lycopene dan lutein yang penting untuk kesihatan prostate dan penghasilan sel darah putih yang membantu melawan penyakit dengan mudah!

IKLAN

2. Pilih sayur yang banyak air.

Sayur yang banyak air adalah sayur kategori berbatang bukan berdaun.

#waterrichfoods ..itu kuncinya. Ia penting kerana not eating enough water rich foods juga boleh menyebabkan masalah keletihan, muscle cramps, low blood pressure, skin problems and sering pening dan mudah pitam.

Sebab tu dalam resipi ni Mizhana pilih sayur capsicum, kubis bunga dan baby jagung dan cendawan. Semua sayur ini tinggi air.

3. Wajib campur cendawan dalam masakan sayur anda.

Setiap masakan yang ditambah cendawan, terus naiCendawan adalah sayur yang paling enak dan mudah ditambah dalam mana mana masakan.k aroma kuah masakan dan perasa masakan tersebut secara semulajadi, even tanpa tambahan MSG dan kiub pati ayam

Tapi rahsia kesihatan masyarakat Jepun dan Cina sebenarnya adalah they really love cendawan. Sebab tu kalau musim perayaan Cina, anda akan tengok di pasaraya banyak promosi mix mushrooms dari pelbagai spesis yang anda tak pernah jumpa.

Hanya masyarakat Cina yang peka dengan khasiat cendawan untuk kesihatan, kecantikan dan panjang umur.

So untuk dan cara masakan, rujuk gambar di bawah ya

Mizhana Padzi
Health Coach
Mizhana Naturopath & Nutritionist