Kuih tepung pelita antara sajian kuih muih yang sering menjadi buruan ramai ketika di bulan Ramadan. Biasa kita makan kuih tepung pelita yang bahan asasnya daun pandan, kali ini kita cuba pula kuih tepung pelita yang menggunakan bunga telang.
Rasanya yang lemak manis membuatkan kuih ini digemari tidak kira golongan dewasa mahupun kanak-kanak. Warna biru asli daripada bunga telang menjadikan kuih tepung pelita nampak menarik dan menyelerakan.
Berikut resipi membuat kuih tepung pelita seperti yang dikongsikan oleh Siti Khairun Nur Akmal berasaskan bunga telang.
Resipi Tepung Pelita Bunga Telang
Bahan-bahan lapisan biru:
30 kuntum Bunga Telang
5 cawan air
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur (bancuh cair)
1 cawan gula
sudu kecil gula (untuk lapisan bawah)
Bahan-bahan lapisan santan:
4 cawan santan
5 sudu besar tepung beras
garam secukup rasa
IKLAN
Warna Biru Asli Kuih Menambat Selera
CARA MEMBUAT:
Cara-cara masak lapisan biru:
1. Rebus 30 kuntum bunga telang bersama 5 cawan air. Kemudian, keluarkan bunga. (tapis ambil air sahaja).
2. Masukkan air kapur, tepung beras dan gula pasir lalu masak bahan sehingga menjadi pekat dan halus.
IKLAN
3. Masukkan gula pasir yang dikisar halus ke dalam acuan lalu sudukan adunan bunga telang dalam anggaran setengah acuan.
Cara-cara masak lapisan santan:
Masak santan bersama tambahan garam secukup rasa dan tepung beras. Kacau adunan dengan api perlahan dan masak sehingga pekat serta halus.
2. Selepas adunan masak dan agak pekat, masukkan ke dalam acuan iaitu di atas lapisan biru.
IKLAN
3. Sejukkan seketika di dalam peti sejuk. Tepung pelita bunga telang sedia dihidang.
4. Kuih tepung pelita bunga telang ini rasanya tetap sama seperti tepung pelita hijau, cuma warna sahaja yang berbeza. Selamat mencuba!
Puding sagu pelangi memang sesuai sangat dengan cita rasa penggemar puding. Rasanya yang lemak-lemak manis pastinya mengundang selera. Sagu yang ditambah dalam puding menjadi puding lebih ‘cantik’ dipandang.
Resipi perkongsian Opah Mas Cotek ini juga sangat mudah disediakan. Bahan-bahan yang digunakan sangat mudah diperolehi malah tidak banyak. Sesuai sangat buat untuk hidangan keluarga. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
RESIPI PUDING SAGU PELANGI
Rupa Cantik, Rasa Pun Sedap
BAHAN-BAHAN:
1 cawan sagu
20gm serbuk agar-agar
1 ½ cawan gula
1 liter air
1 tin susu cair
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Sagu direndam selama 2 jam. Kemudian rebus sehingga jernih.
2. Tapis dan basuh sagu di bawah air paip.
3. Bahagikan sagu kepada 6 bahagian. 3 bahagian diwarnakan ikut warna pilihan masing-masing.
4. Satukan air, gula, serbuk agar-agar dan daun pandan. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan susu cair. Kacau dan padamkan api.
6. Ambil 200ml larutan agar-agar tadi dan masukkan 1 bahagian sagu tanpa warna.
7. Tuang ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk kemudian kelarkan permukaannya menggunakan garpu.
8. Ambil lagi 200ml larutan agar-agar. Tuang ke dalam 1 bahagian sagu berwarna.
9. Tuang ke dalam acuan berisi lapisan pertama tadi. Sejukkan kemudian kelar permukaannya.
10. Ulang langkah yang sama hingga semua sagu habis digunakan.
11. Sejukkan puding di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
NOTA: Jika mahu cepat, masukkan setiap lapisan di dalam peti sejuk supaya cepat mengeras.
Makan kari kepala ikan bagi penggemarnya memang boleh dikatakan menu ini cukup istimewa.
Terasa nikmat apatah lagi jika dimakan bersama nasi panas. Malah bukanlah asing, jika dengan hanya satu menu ini sudah berjaya membuka selera penggemarnya. Oleh itu ini dikongsikan resipinya.
Pagi-pagi lagi emak dah pergi mengaji, saya pun nak cari bahan. Biasanya memang tak ada perancangan nak masak apa sampailah kaki sudah masuk ke pintu pasar.Tengok-tengok ada kepala ikan merah. Sapu sahajalah. Beli 1 kepala yang besar dan isi dalam 4-5 keping. Sedap juga jika masak kari kepala ikan ini.
Jom!
Kari Kepala Ikan (Ikan Merah).
Bahan-bahannya ialah:
1 kepala ikan (potong terus pun tak apa) **
4-5 keping isi ikan merah.
3 biji bawang besar India
3 batang kayu manis
3 sudu besar rempah campur (halba, biji sawi, jintan)
8 sudu besar rempah kari ikan (ikut suka nak guna rempah kari jenama apa).
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit.
7 biji cili hijau
5 biji tomato
5-7 biji kacang bendi
2-3 tangkai daun kari.
3 sudu besar asam jawa
5-9 cawan air
Garam secukup rasa.
Cara Penyediaan:
Step 1 :Bahan tumis. Kau hiris bawang begitu, sebelahnya itu batang kayu manis. Sebelahnya pula yang kecil-kecil itu rempah campur (ada jintan, ada halba, biji sawi, kadang-kadang depa buh biji ketumbar juga) boleh beli di mana-mana pasaraya.
Step 2 :Panaskan sedikit minyak (dalam 3-5 sudu besar) dan tumis bahan tadi.
Step 3 :Sudah naik bau dan bawang pun sudah kekuningan, dan pastikan biji sawi tu dah melompat-lompat (itu tanda dah masak) kalau tidak kari kau boleh jadi pahit. Terus masukkan air dan biarkan air mendidih.
Step 4 :Lepas itu kau letak rempah kari ikan, 1 sudu besar serbuk cili dan 1 sudu besar serbuk kunyit dalam 1 bekas.
Sambil itu kau sediakan kacang bendi. Basuh dan buang tangkainya.
Step 5 :Letak air dalam bekas rempah tadi. Kacau rata.
Step 6: Masukkan rempah kari tadi. Kacau rata dan biarkan mendidih.
Apabila semua sudah mendidih, masukkan tomato, cili dan bendi. Aduh. Mana pula daun kari tak jumpa. Kau masukkan time ini juga pun tak apa.
Bancuh asam jawa dengan 1 cawan air. Terus masukkan dalam periuk.
Step 7 :Apabila semua sudah mendidih, bolehlah kau masukkan ikan. Pastikan kau masukkan sekeping demi sekeping. Jangan main tuang je. Nanti ikan bertindan dan bila kau kacau, mudah hancur.
Step 8 :Jangan kacau. Biarkan sahaja hingga mendidih.Dan nampak ikan sudah masak, masukkan garam. Kacau perlahan-lahan. Takut nanti ikan hancur. Rugi.
Semenjak bulan puasa ini, kaum ibu tak henti-henti memikirkan menu istimewa yang ingin disediakan untuk keluarga tercinta. Kalau ikutkan hati biarlah sepanjang 30 hari berbuka, berbeza juadah!
Lantaran itu, bukan sesuatu yang pelik bila mana pagi-pagi lagi sudah rancak berkongsi resipi antara satu sama lain hingga membawa ke waktu petang sekali pun. Perbualan ibu-ibu buat masa ini lebih kepada hal resipi, menu, makanan sedap dan seumpamanya.
Oleh itu apa kata dalam banyak-banyak resipi yang ada elok kiranya diselitkan sekali menu nan satu ini, cocktail. Melihatnya sahaja boleh buat sesiapa pun tidak sabar menikmatinya, apatah lagi bila tekak terasa dahaga. Jadi jom kita sediakan menu ini untuk berbuka nanti.
PUDING SUSU
❤Agar-agar
Agar-agar tali 1pack
Air 1000ml + 100ml air buah koktail
Susu sejat 1tin
Susu pekat 1tin (boleh kurangkan)
❤Sos
2 tin susu sejat
1/2 tin susu pekat
4 sudu besar gula (mengikut citarasa masing-masing)
3 cawan air
Air buah koktail
Secubit Garam
*masak sehingga mendidih
+
**3 sudu besar tepung jagung dan sedikit air, masukkan dalam sos kacau sebati hingga sedikit pekat.
Tambahan
Jelly@sumi
Nata de coco
Buah koktail@laici
sumber : Citiey Zakaria via Mahn
PUDING KOKTAIL
Resipi Kuah
( bahan A)
1 tin susu cair
2 cawan susu segar (saya guna dutchlady)
1 1/2 sudu besar tepung kastard
Secubit garam
6 sudu besar gula (terpulanglah pada masing-masing ye..kalau nak manis tambah gula lagi)
Cara-cara:
Masukkan susu cair dah susu segar dalam periuk.
Masukkan gula, garam dan tepung kastard (tepung kastard ni bancuhkan dulu dengan adunan susu tadi dalam cawan supaya tidak berketul…dah bancuh terus masukkan dalam susu tadi).
Kacau semua sehingga menjadi pekat. Harus diingat, mesti sentiasa mengacau kuah ini dan menggunakan api perlahan untuk mengelakkan hangit. Nampak kuah dah pekat boleh tutup api.
Masukkan bahan2 dalam periuk…kacau puding atas api hingga menjadi pekat…(agak-agak dah mengelegak lama boleh tutup api.)
Dah sejuk, boleh masukkan dlm bekas..sejukkan dlm peti ais….dah sejuk boleh potong puding ni kecik2 (potong dadu – sebesar nata de coco)
Bahan2 campuran utk dimasukkan ke dalam kuah nanti
(bahan C)
1. Buahan campuran dalam tin – ambik sedikit air utk dicampurkan ke dalam kuah..jangan bnyk agt..sekadar kuah tu nanti rasa masam2 manis
2. Kacang merah kidney dlm tin – tapiskan dulu utk buang air…ambik kacangnye shj
3. Nata de coco (letaklah pelbagai warne dan perisa supaya nampak cantik bewarna warni) – ambik isi nye sahaja..air sy x ambik
4. Buah plum ( sy gune sun sweet – utk rasa masam2 manis) – hiris kecik2
5. Kacang goreng
Nota : bahan2 diatas adalah bahan yg saya selalu masukkan utk dijadikan puding koktail.namun anda semua boleh memasukan ape sahaja bahan yg anda semua rasakan sedap utk dimasukkan ke dalam kuah tu nanti..cth : boleh masukkan buah segar seperti tembikai susu, nenas (potong dadu), juga boleh masukkan agar2, sumi..
Dah ada semua bahan, boleh satukan kedalam satu bekas….
Bahan A + Bahan B + Bahan C….
Nak makan sejuk…masukkan dlm peti ais….
**cara nak campurkan : mula2 letak sikit2.. Jgn terlampau bnyak bhn2, nanti kemarau kuah plak….agak kuah banyak lg, tambahlah bahan2 lagi…cth letak skit2 dulu nata de coco, puding dll..masukkan kuah…agak nampak kuah bnyk.lg..tbah skit lagi bahan2 nye… dan seterusnya.
sumber : Hasanah Aziz Ctyus Via MAHN
KOKTAIL BUAH
Bahan-Bahan :
2 tin susu cair
1 tin laici / longan
1 tin buah untuk koktail
Buah anggur & stawberry
Nata de coco
Sumi Jelly
sedikit bahan perasa (gula dan garam)
Nak tambah buah-buah lain pun boleh. Ikut selera korang.
Cara-Cara:
1. Campurkan susu cair, air longan, air buah koktail, air nata de coco (ambil air sahaja, buah asingkan dalam bekas lain) buah campuran koktail
2. Masukkan sedikit gula (untuk tambah manis, jika suka) dan secubit kecil garam.
Kacau campuran tadi sehingga gula dan garam hancur atau boleh juga panaskan / masak di atas dapur untuk seketika (keluar wap dan boleh padam api).
3.Jika dimasak, sejukkan dahulu barulah boleh masukkan isi buah yang diketepikan tadi bersama sumi jelly.
4. Letakkan ais, sedia untuk dihidangkan.
Untuk lebih sedap, sejukkan campuran koktail buah tadi di dalam peti ais terlebih dahulu. Jika suka makan tanpa ais, tak perlu tambah gula dalam koktail kerana campuran telah sedia manis.
sumber : viral oh viral
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
"Anak sulung saya sampai langsung tak bercakap dengan ahli keluarga lain sehinggalah majlis pengebumian selesai. Namun sebagai ayah, saya menasihati mereka untuk menerima apa yang telah ditentukan Allah SWT."