Lazimnya apabila semakin dekat Aidiliftri pelbagai persiapan bakal diadakan untuk meraikan kegembiraan bersama keluarga.

Pastinya sejumlah peruntukkan kewangan diperlukan untuk membuat persiapan termasuk membeli baju raya, kuih muih dan juadah hari raya.

Namun, akibat masalah kewangan, ramai yang menghadkan perbelanjaan. Menyedari akan hal ini, kerajaan telah mengumumkan khabar gembira semalam menerusi kenyataan media Pejabat Perdana Menteri bertarikh 22 April 2021 iaitu Bantuan Khas Kewangan Aidiliftri sebanyak RM500 kepada penjawat awam Gred 56 dan ke bawah. Manakala golongan pesara juga menerima sejumlah RM250.00.

Bantuan khas ini akan memanfaatkan lebih 2 juta penjawat awam dan pesara. Manakala, turut menerima ‘duit raya’ itu termasuk kakitangan Contract Of Service, Contract For Service, Pegawai Sambilan Harian serta lantikan di bawah MySTEP.

IKLAN

Perdana Menteri dalam kenyataan rasminya memaklumkan pemberian ini menghargai jasa dan pengorbanan penjawat awam.

“Pemberian ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan penjawat awam dalam menggalas tanggungjawab menyampaikan perkhidmatan kepada rakyat terutamanya semasa negara mengharungi tempoh yang penuh cabaran ini,” kata Muhyiddin dalam kenyataan rasminya.

PEMBAYARAN BANTUAN PADA BULAN MEI

IKLAN

Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji bulan Mei iaitu pada 6 Mei ini.

Katanya lagi, pemberian Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri pada tahun ini dibuat lebih awal berbanding tahun-tahun sebelum ini kerana keprihatinan kerajaan dalam membantu mereka membuat persiapan awal menjelang Hari Raya Aidilfitri.

IKLAN

“Kerajaan berharap dengan pemberian Bantuan Khas ini dapat meringankan beban kewangan kepada penjawat awam dan pesara serta dijadikan sebagai pemangkin kepada mereka untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi.

Rezeki Ramadan! PM Umum Bantuan Khas Aidilfitri RM500.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI