Jika sebelum ini ada beberapa kluster yang kita biasa dengar disebut-sebut sepanjang kes Covid-19.

Pun begitu, mungkin ada yang tidak perasan sebenarnya wujud lagi beberapa ‘kluster’ lain yang buat kita mak-mak boleh naik geram dibuatnya sepanjang PKP ini.

Ini sebagaimana perkongsian di Kelas Baking Online Cikgu Miza. Walau pun sedikit kelakar pendekatannya, tapi rasanya ramai antara kita yang berdepan dengan ragam tersebut.

Jom semak, kita pula kluster yang mana ye?

JENIS-JENIS KLUSTER
KORANG KLUSTER MANA ? 

➡️ KLUSTER SUIS

Buka lampu x reti nak tutup. Buka lampu bilik air, lampu dapur, lampu bilik lepas tu biar je menyala. Buka tv tapi x tengok. Dah on komputer x reti nak tutup. Charge hp tapi lepas tu x tutup suis. Tugas aku siang malam tutupkan semua sampai satu tahap aku dah malas nak layan. Lantak kome lerrr. Ingat ayah kerja TNB bil letrik free ke🤣🤣🤣

➡️ KLUSTER PERIUK API
Dari ruang tamu, semua bilik, atas katil hatta dalam bilik air pon bersepah barang mainan. Aku penat2 konon nak landinglah atas tilam sekali aku smackdown barang mainan diorg. Mengelupur aku atas katil tu. Paling sakit jiwa kalo aku terpijak lego.

Pergghhh….terus aku jadi diva AA tau. Sakit wehhhhh 🥺🥺

➡️ KLUSTER BISKUT
Ni jenis buka biskut tu biskut ni pastu biar je terdedah macam tu. Last2 masuk angin. Ehhh…berbulu je aku tengok. Penyudahnya aku nyorok semua biskut. Haaaa….rasakan xde benda nak ngunyah dah.

➡️ KLUSTER X RETI PENAT
Pelik aku tengok deme ni. Siang malam main x henti. Dahlah malam tidur lewat sejak PKP ni. Boleh plak subuh2 dah bangun. Aku kadang tunggu lerrr deme tido awai. Bolehlah aku me time makan coklat ke, kek ke, eskrem ke. Hurrmmmm….sampai kesudah aku telan air liur jela 🤤🤤🤤

➡️ KLUSTER MENANGIS
Asyik nak meragam, nak nanges aje. Orang pegang tu dia nak. Orang main tu dia nak. Orang usik sikit nanges. Tak dapat itu nanges.

IKLAN

Nak cakap pon nak nanges. Nak tidur nanges, lapo nanges, ngantuk nanges 😭😭😭

➡️ KLUSTER MEMERAP
Langsung aku x boleh bergerak. Aku kat dapur semua kat dapur. Aku masuk jamban semua diri depan pintu buat kuiz ibu tengah buat apa. Aku duduk depan tengok tv, semua berdiri depan tv. Aku masuk bilik baju nak lipat kain, semua ada dalam bakul kain. Time tidur pon, sedor2 semua dah melekat celah aku, xde ruang aku boleh bergerak dah. Dah macam berlatih tidur dalam kubur…hahaha tapi bila aku cakap jom solat dengan ibu terus semua lesap 🤣🤣🤣

➡️ KLUSTER MEMUNGGAH.
Aku baru kemas rumah, 5 minit lepas tu udoh bersepah balik. Aku kutip mainan, deme keluarkan dari kotak. Aku susun buku, deme teraburkan. Aku lipat kain, deme nak sidai kain. Memang maraton dok ngemas siang malam.

IKLAN

➡️ KLUSTER SUSAH NAK MAKAN
Tiap kali nak suap makan memang aku jadi tarzan, kingkong, hulk semua. Jenuh terpekik terlolong panggil deme makan. Aku masak bagai nak rak, deme buat nohen je x terliur nak makan. Tapi kalo aku bagi nasi, telur, kicap 3 pinggan pon licin. Suami aku cakap baguslah senang kerja ibu tapi aku emo lebih sebab anak orang lain macam2 menu diorg request nak makan. Anak aku tengok buttermilk chicken dia cakap eeeuuwww apa ni ibu 🤣🤣🤣

➡️ KLUSTER SINKI
Aku baru basuh pinggan. Sampai berkilat sinki aku kerjakan. Sat je dah penuh balik cawan, pinggan mangkuk. Kerja aku dok basuh pinggan mangkuk je. 10x minum air, 10xlah cawan lain deme guna. Haaa…ko darab lerrr 5 orang anak 🤣🤣🤣

➡️ KLUSTER BILIK AIR
Suruh mandi punyalah susah. Dah masuk bilik air udoh tak keluar2 dah. Abeh deme berpesta songkran pula dalam tu. Sabun sebotoi kejap aje abeh. Ubat gigi deme buat pencuci muka….hahaha macam manala mak kome x jadi ur mother is green 🤣🤣🤣

➡️ KLUSTER BUKA PETI AIS
Ntah berapa ratus juta kali ntah deme dok buka tutup pintu ais tu. 5 orang dok bergilir pergi buat lawatan sambil belajar ke peti ais tu. Aku pon naik heran kadang tu sekadar buka tengok gitu je then tutup blk….teruk beno angaunya

➡️ KLUSTER TV.
Kalo deme dah start ngadap TV, jangan harap lerrr dapat tukar channel lain. Yang lagi geram nyer, remote tu melekat kat tangan deme je. Sampaikan p jamban pon deme bawak takut ibu tukar channel lain. Dok nyorok remote sana sini penyudahnya sampai laaa ni remote hilang. Deme lupa kat mana deme sorokkan 🤣🤣🤣

‼️‼️ Paling last sekali KLUSTER KE SANA, KE SINI, KE SANA SINI. Seminit pon x dok diam. Ada je kerja deme nak buat tapi bila suruh baca buku terus penat siap tertidur lagi 😁😁

sumber : Kelas Baking Online Cikgu Miza