Minuman yang digemari ramai antaranya nescafe. Namun, nampak aje senang nak bancuh tapi kalau salah sukatan memang tak menjadi.

Oleh itu, tidak mustahil jenama minuman terkenal seperti Starbuck mempunyai pekerja yang dilantik khas untuk membuat bancuhan kopi yang enak yang dikenali sebagai barista.

Bagi yang pelajari bancuh nesface dengan betul, jom lihat rahsianyanya nak jadi minuman ini lebih sedap. Perkongsian oleh bekas barista Startbuck ini telah menarik penggemar kopi atau nescafe.

Jom lihat caranya!

Saya tak pandai masak. Tapi reti buat air nescafe je..huhu. Hantu nescafe, berkurun asyik minum nescafe. Tahap ketagih dah..boleh la sikit-sikit, berbekalkan pengalaman kerja di Starbucks berbelas tahun dahulu. Ini formula mengikut selera aku. Kalau korang nak rasa macam almond latte, letak minyak kelapa dara sedikit dalam sesudu kecik. Pun sedap!

Bahan-bahan:

1 sudu teh nescafe (jangan penuh menggunung)
2-4 sudu teh susu cair
1.5 – 2 sudu teh susu pekat manis
Air panas mendidih secukupnya

Bancuhan

1. Campurkan nescafe, susu cair dan susu pekat manis ke dalam cawan. Dan di kacau rata ke semuanya.

2. Apabila dicampur dan dikacau warnanya akan seperti di gambar. Jangan risau, ini just nice dan tak manis. Cukup pahitnya, cukup manisnya, cukup lemaknya.

3. Kemudian tuangkan air yang betul-betul panas mendidih dan kacau sebati.

4. Siap! Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

IKLAN

Tips

Kalau nak rasa macam Almond Latte, letak 1 sudu minyak kelapa dara.
Tak nak rasa terlalu cair, air panas tadi di isi hanya 3/4 daripada cawan penuh.

Sumber: Wan Luqman

 

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara