Kelibat figura ini dalam industri fesyen sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Ini membuktikan usaha gigihnya mampu membuahkan hasil sekali gus menjadi inspirasi buat mereka yang bergelar usahawan.

Dinamik, komited, bijak serta kreatif adalah antara keistimewaan yang dmiliki oleh Datuk Jovian Mandagie yang merupakan usahawan dan pereka fesyen ternama di Malaysia. Beliau adalah menantu kepada Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob serta suami kepada usahawan dan sosialit, Datin Nina Sabri Ismail Sabri. Pasangan ini dikurniakan seorang anak perempuan bernama Jeanelle Nika Mandagie yang dilahirkan pada 1 November 2017.

Saat pertama kali bersua muka ketika sesi fotografi yang berlangsung di Hotel Bangi Resort, penulis dapat merasakan aura positif yang dibawa olehnya.
Bicara tegas dan penuh informatif serta kekeluargaan membuatkan sesiapa sahaja terinspirasi caranya.

Jovian sungguh bertuah kerana bukan hanya memilik segalanya bahkan sebuah keluarga yang bahagia sepertimana yang diimpikan oleh setiap pasangan suami isteri. Usia perkahwinan bersama isteri tersayang kini sudah mencecah tujuh tahun.

Rupanya Ini Rahsia Jovian Kekal Sweet Dengan Isteri. Patutlah Makin Bahagia.
“Kehidupan keluarga kami simple sahaja. Biasanya selepas solat saya akan tunggu Jeanelle bangun pagi. Saya suka momen waktu ini apabila dapat lihat gelagat Jeanelle yang manja dan suka bercakap Ketika baru bangun tidur.
“Kemudian kami akan bersarapan bersama satu keluarga. Biasanya isteri saya akan sediakan sarapan pagi sebelum saya hantar Jeanelle ke tadika, Peterana Kindergarten milik isteri saya.
“Sebenarnya Jeanelle ni sudah ke tadika pada usia setahun tiga bulan sehingga sekarang. Memang suka ke tadika, ada ramai kawan-kawan,” ujar pereka fesyen popular negara.

Dalam pada itu, walaupun sibuk dengan urusan sebagai usahawan pada masa yang sama pereka fesyen, Jovian tetap menjadikan keluarga sebagai keutamaan dalam hidupnya.
Lantaran itu, memastikan dapat menikmati makan malam bersama keluarga setiap malam.

“Setiap hari rutin saya memang sibuk bermula jam tujuh pagi hingga lapan malam. Namun saya akan pastikan dapat dinner bersama keluarga sekurang-kurangnya tiga atau empat kali seminggu. Pernah saya tundakan meeting lepas dinner demi memastikan masa ada untuk keluarga.”

Namun katanya lagi, hanya mempunyai masa satu jam sahaja untuk bermain aktiviti dengan anak kesayangannya sebelum tiba waktu tidur.

“Sebelum tidur saya akan bacakan ‘bed time story’. Dulu, suka kisah binatang sehingga menyukai ‘octopus’ dan ‘lion’. Sekarang pula suka kisah ‘princess dan ‘fary tale’.
“Jeanelle tidur di bilik sendiri sejak bayi lagi. Ia supaya mudah untuk anak kami biasakan diri sejak kecil. Saya dan isteri selalu ‘travel’. Jadi cara ini dapat mendidik Jeanelle lebih berdikari jika nanti kami berdua tiada di rumah,” ujarnya mengenai keluarga bahagianya.

Bonding & Bercuti Dengan Mertua
Sebagai menantu kepada anak sulung Menteri Kanan (Keselamatan) Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Jovian tidak keberatan berkongsi bonding dengan bapa mertuanya itu yang berdepan tugas berat untuk negara serta pandemik Covid-19.

“Sebenarnya beliau adalah seorang family type of father. Dia tidak pernah lupa ‘keep in touch’ dengan kami dan ahli keluarga yang lain. Dalam grup family memang setiap hari akan bertanya khabar dan hal kekeluargaan lain. Jika hujung minggu sabtu atau ahad akan makan malam bersama kami. Jika tidak sempat, beliau akan datang ke rumah. Beliau memang rapat dengan Jeanelle yang merupakan satu-satunya cucu. Masih ingat lagi, ketika PKP, beliau amat sibuk. facetime sebagai pengubat rindu,” jelasnya lagi.

Menyentuh mengenai masa cuti-cuti bersama keluarga, Jovian mengakui mudah mencari keserasian dengan mertuanya segala urusan percutian diserahkan kepada isterinya yang merupakan anak sulungnya.

IKLAN

“Setiap tahun kami sekeluarga pergi bercuti. Biasanya isteri saya akan buat keputusan untuk pergi bercuti di mana dan aktiviti termasuk menyusun iternari. Lagi pun isteri, anak sulung. Konsep ikut ‘kakak’.”

Namun, tetap ada perbincangan untuk makan di mana dan aktiviti yang dilakukan. Menurut isteri, ibu bapanya tidak cerewat hal percutian asalkan dapat meluangkan masa bersama keluarga.

“Juga sebelum PKP, alhamdulillah kami satu keluarga sempat pergi umrah selama 10 hari. Ia merupakan trip yang sangat indah buat kami,” ujarnya melahirkan rasa syukur dapat membawa anaknya buat pertama kali ketika mengerjakan umrah.

Bidang politik dan perniagaan
Penulis mengusik beliau dan bertanyakan bakal mengikut jejak mertuanya menceburi bidang politik. Jawapan yang diberikan cukup mengejutkan bahawa tidak mempunyai impian sebegitu dalam sanubarinya. Sebaliknya dinamik untuk terus mengorak langkah dalam dunia perniagaannya.

Taklah. Saya suka bisnes. Passion saya! Diawal pembabitan, saya terlibat dalam bisnes untuk menjadi pereka fesyen. Lima tahun pertama, saya fokus mencari kain dan ‘design’ tetapi apabila perniagaan semakin berkembang, pembantu-pembantu saya turut menguruskan hal kreativiti.
“Sekarang saya fokus kepada pemasaran dan meningkatan pembangunan produk seperti membuka kedai, restoran, kedai gunting rambut dan makanan.
Dengan ini, jelas bahawa passion saya kini bukan sahaja dalam bidang fesyen tetapi ke arah bidang perniagaan. J Tambahan pula, tidak boleh menjadi ahli politik dan ahli perniagaan pada masa ysang sama,” ujar Jovian.

Lokasi Bercuti

Rupanya Ini Rahsia Jovian Kekal Sweet Dengan Isteri. Patutlah Makin Bahagia.
Menyentuh mengenai percutian pasangan ‘sweet’ ini, Jovian mengakui bahawa dirinya dan isteri suka melancong disebabkan gemar mencuba pelbagai jenis makanan.

IKLAN

Kami memang suka melancong disebabkan makanannya. Kami boleh mencuba makanan di restoran baru. Dua lokasi percutian yang kami suka adalah London dan Barli. Selain mencuba makanan baru, isteri suka Bali disebabkan pantainya yang indah,” ujarnya.
Dalam pada itu, dalam tempoh pandemik ini, pasangan bahagia ini juga turut pergi bercuti bersama anak. Namun tetap mengamalkan SOP yang ditetapkan serta mengamalkan langkah berjaga-jaga semasa bercuti dalam negara.
“Sekarang ini kita boleh bercuti dalam negara. Terokai tempat-tempat dalam negara yang kita tak tahu. Ambil peluang cuti-cuti Malaysia untuk menyokong bisnes pelancong di Malaysia. Siapa lagi jika bukan kita yang menyokong industri ini.
“Seperti kami, lepas PKP, percutian pertama kami adalah ke Langkawi dengan membawa Jeanelle. Memanglah risau terutama ketika di lapangan terbang. Cuma kami kena lebih berhati-hati. Contohnya akan menyembur sanitizer di kerusi untuk ‘double’ sanitizer dan tidak sentuh sebarangan. Begitu juga dengan penginapan, memilih hotel yang melakukan sanitizer,” jelasnya.

Mendidik Anak

Rupanya Ini Rahsia Jovian Kekal Sweet Dengan Isteri. Patutlah Makin Bahagia.
Dalam pada itu, Jovian mengakui sebagai suami, ciri-ciri keibuan yang dimiliki oleh Nina amat penting untuk mendidik Jeanelle dengan lebih baik.

“Isteri saya sendiri membuka tadika sebelum kelahiran Jeanelle.
“Apabila saya melihat cara isteri mengendalikan tadika, saya dapatkan rasakan dia akan menjadi ibu yang baik.
Semua ini, membuatkan saya yakin bahawa datin akan menjadi seorang yang baik dan penyabar.”

Sempat ditanya mengenai keluarga besar, sambil ketawa, Jovian melahirkan keinginan untuk memiliki anak empat orang anak.

“InsyaAllah, jika boleh berhasrat ingin memiliki empat orang anak tapi apabila melihat karenah Jeanelle, mungkin dua atau tiga.”

‘Date Night’ Merupakan puteri sulung Datuk Sri Ismail Sabri Yaakob, Datin Nina Sabrina Ismail Sabri, mementingkan kualiti masa bersama keluarga terutama bersama suami. Didikan ke dua ibu bapanya tentang kepentingan ‘family first’ sejak kecil lagi, Nina punya cara tersendiri untuk memastikan rumahtangganya kekal ‘sweet’ sepanjang masa.

IKLAN

“Selalunya kami akan ‘date night’ sekurangnya dua kali seminggu. Kami akan pastikan hari ahad adalah waktu tidak bekerja. Lagipun saya sudah didik sejak kecil oleh ayah agar memastikan ada masa untuk keluarga walaupun sibuk dengan urusan kerja.
“Begitu juga saya pesan kepada suami supaya letak ‘family first’. Jika ada bisnes trip pastikan tidak menganggu hari ahad. ‘Lunch Sunday’ adalah untuk kami berdua. Jika pergi bercuti kami akan bawa Jeanelle dan ada juga hanya kami berdua untuk ‘me time’ bersama,” ujarnya sambil tersenyum manis.

Isteri Kekal Cantik

Memilik tubuh genit, sekali pandang seakan gadis remaja, memberikan kelebihan buat diri Nina. Namun begitu, bergelar seorang ibu menutut dirinya untuk sentiasa peka dengan penjagaan diri.

“Pada saya setiap wanita perlu menjaga penampilan diri walaupun hanya di rumah. Kena pastikan ada masa untuk diri sendiri. Tak perlu cantik tapi kelihatan ‘bersiap’. Kena ada daya usaha untuk kenakan sedikit solekan yang ringkas.
“Pada masa yang sama, semua ini bergantung kepada suami. Supaya menyediakan masa untuk isteri mendapat rehat yang cukup. Semua ini perlu untuk membuatkan diri sendiri rasa lebih gembira dan sihat,” ujarnya dengan ramah.

Jovian juga merupakan hos untuk rancangan Pa & Ma Journey Bersama Jovianina. Jangan ketinggalan untuk siaran malam ini (7 Oktober) jam 9.00 malam untuk episod ke 7 di ASTRO RIA dan minggu depan pada hari yang sama di episod ke 8 (14 Oktober). Jom tengok malam ni.

Rupanya Ini Rahsia Jovian Kekal Sweet Dengan Isteri. Patutlah Makin Bahagia.

Rupanya Ini Rahsia Jovian Kekal Sweet Dengan Isteri. Patutlah Makin Bahagia.

 

Rupanya Ini Rahsia Jovian Kekal Sweet Dengan Isteri. Patutlah Makin Bahagia.

Sumber: Majalah Keluarga Isu Oktober

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI