Baru-baru tular isu mengenai seorang ibu meluahkan rasa penat dan burn out akibat menjaga anak di rumah.

Luahan tersebut kemudiannya ditempelak seorang lelaki sehinggakan mendapat reaksi ramai.

Berkongsi pandangan mengenai isu tersebut, Dr Say  menerusi laman instagram tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut.

Ujar bapa kepada dua orang cahaya mata ini, dia tahu betapa penatnya menjaga anak-anak dan emosi seorang ibu tidak sepatutnya dinafikan.

“Saya tak tengok video suri rumah breakdown tu tapi yang menarik perhatian saya is betapa lancangnya bahasa mamat yang komen terhadap video tu. Assumption saya sama ada dia tak kawin lagi ATAU dah kawin dan dia ada masalah rumahtangga ATAU dia seorang bapa yang mengabaikan anak-anak ATAU HE IS SIMPLY B*BAL.

“Again saya bukan nak jadi feminist di sini tapi i was there berpantang 2 bulan untuk kedua-dua anak saya & each time it was a different experience.”

“Anak pertama toksah cakap memang saya koyak rabak siap saya buat status “Officially Koyak” sebab babies ni 2-3 jam sekali bangun nak susu jadi kita yang biasa tidur malam 8 jam straight semestinya affected a lot by this. Belum campur babies tu colic/ babies tu demam.

“Bila ada anak kedua memang tak dinafikan senang menjaganya sebab dah berpengalaman. Tapi time kita berjaya tidurkan anak kedua, datang lah anak pertama melompat menjerit sebelah telinga anak kedua maka terbangunlah dia & sia-sia usaha kita menidurkan anak kedua sebelum tu.”

“Terus terang cerita sebelum saya ada anak pun saya ingat bestnya jadi suri rumah takyah serabut kepala fikir kerja. Duduk rumah jaga anak lagi senang tapi setelah 2 bulan menemani bini berpantang baik anak pertama mahupun anak kedua kepala saya dok fikir “kenapa lah aku tak kerja ofis 8am-5pm even better kalau aku kerja outstation sure lagi best” sebab my body & mind were constantly exhausted.

“Itupun saya tak jaga anak tu 24jam apetah lagi housewives yang jaga anak 24 jam & apetah lagi kalau anaknya lebih dari seorang & apetah lagi kalau anaknya require special needs.”

“Dengar kata mamat tu dah minta maaf tapi again Din, kenapa la ko tak fikir dulu sebelum ko menulis Din? Followers aku ramai mommies Din & kalau ko baca dm diorang, ko patut bersyukur sekarang kena pakai mask kalau tak sorang-sorang nak cari ko tuk cili mulut, duku & starlight ko Din.

“Jangan main-main dengan emosi housewives. Singa pun takut ngan diorang Din.” ujar Dr Say menerusi kapsyennya.

IKLAN

Sumber: Instagram Dr Say 

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!