Tidak dinafikan sayur adalah makanan yang wajib untuk setiap hidangan kita. Lazimnya kita akan memasak sayur-sayuran ini. Pada masa yang sama kita inginkan kandunga nutriennya untuk kesihatan tubuh badan kita.

Bagaimana pun, tahukan anda sayur yang tidak dimasak, hanya dimakan mentah sahaja, menjamin nutrien yang lebih banyak. Malah terdapat beberapa jenis sayur sahaja yang boleh dimakan tanpa masak. Menerusi Dr Magaret Sivapragasam  melalui group Makmal Makanan (MaMa), ikuti lanjut info yang bermanfaat ini.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Sayur Yang Dimakan Mentah Lebih Banyak Khasiat. Pakar Bioteknologi Ini Jelaskan Jenisnya. Alert Info Ini.
Gambar hiasan

Perlukah saya memasak sayur-sayuran?

Makanlah sayur-sayuran! Tidak ada cara yang betul atau salah untuk memasak sayur-sayuran, namun mengetahui pilihan yang paling sihat akan memberikan anda manfaat nutrisi maksimum.

Baiklah, hari ini kita akan membincangkan sayur mana yang paling sesuai dimakan mentah. Sayuran mentah sememangnya mempunyai nutrisi yang berbeza daripada yang dimasak. 

IKLAN

Dalam beberapa kes, sayur-sayuran mentah lebih baik untuk anda; namun, tomato memberikan lebih banyak khasiat setelah dimasak.

Sayuran kaya dengan vitamin dan mineral. Vitamin ini boleh dikelaskan kepada jenis yang larut lemak dan larut dalam air. Vitamin A, D, E dan K adalah vitamin larut lemak sementara Vitamin B dan C adalah vitamin pula larut air. Vitamin larut lemak lebih stabil daripada vitamin larut air disebabkan yang sensitiviti terhadap haba memasak.

ALERT KANDUNGAN NUTRIEN SAYUR-SAYURAN

Oleh kerana sayur-sayuran yang mengandungi vitamin larut dalam air sangat mudah termusnah kerana haba memasak, mari kita lihat cara terbaik untuk menikmati sayur-sayuran ini! Mengutamakan pengambilan sayur-sayuran mentah dapat membantu meningkatkan pengambilan vitamin B dan C.

IKLAN

Brokoli, salad dan bayam mengandungi Vitamin C yang tinggi. Ini menjadikannya antara sayur-sayuran yang paling sihat untuk dimakan MENTAH.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Nutrition and Food Science (Zeng, 2012) melaporkan bahawa ketika dimasak, sayur-sayuran kaya vitamin C kehilangan antara 9% hingga 55% peratus kandungan vitamin C (bergantung pada kaedah dan suhu memasak).

KUKUS ADALAH TERBAIK DARIPADA MEMASAK

Sayur Yang Dimakan Mentah Lebih Banyak Khasiat. Pakar Bioteknologi Ini Jelaskan Jenisnya. Alert Info Ini.

IKLAN

Mengukus mempunyai kesan yang paling tidak ketara, sementara mendidih menghancurkan nutrien yang paling banyak. Penulis kemudian menyimpulkan bahawa mengukus adalah kaedah memasak terbaik untuk mengekalkan vitamin C kerana ini kerana semasa mengukus, sayur-sayuran sebenarnya tidak bersentuhan dengan air dan wap panas mengunci nutrien sayur-sayuran.

Antara sayuran kaya vitamin C yang terbaik untuk dimakan mentah termasuk;
• Brokoli
• Tauge
• Kacang salji
• Kale
• Salad
• Kacang hijau

Sayuran enak ini boleh dijadikan ulam dan dinikmati bersama kuah (dressing), sos atau sambal belacan yang enak!

Reference:
Zeng, C. (2013). Effects of different cooking methods on the vitamin C content of selected vegetables. Nutrition & Food Science

Sumber: Magaret Sivapragasam  to Makmal Makanan (MaMa)

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI