Kopi adalah minuman yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Namun bila bercakap tentang minum kopi ini, ramai juga yang masih tertanya-tanya sehingga ke hari ini sama ada kopi itu menyihatkan atau memudaratkan. Tidak dengan persoalan itu, timbul juga tanda tanya jika diminum pada waktu bila paling sesuai diambil agar memberi manfaat pada tubuh.

Bahkan melalui perkongsian Dr Ahmad Samhan, menikmati secawan kopi di awal pagi sebaiknya dielakkan dan mengetahui lanjut tentang waktu terbaik minum kopi ini perkongsiannya.

Pernah tak terfikir bilakah waktu yang paling sesuai untuk minum kopi?

Seisi Keluarga Suka Minum Kopi, Tapi Jangan Minum Di Awal Pagi. Doktor Ni Kata Ada Waktu Terbaik Menikmatinya, Boleh Follow!

Ramai antara kita yang suka minum kopi tapi mungkin tidak ramai yang mengetahui waktu terbaik untuk menikmatinya.

Ritma Biologi (Biological Rhythms) dalam badan kita memainkan peranan penting bagi tindak balas terhadap pengambilan unsur-unsur dadah seperti kafein. Istilah ini dipanggil Kronofarmakologi (Chronopharmacology).

Hipotalamus di dalam otak manusia bertindak sebagai ‘Jam’ yang mengawal Ritma Biologi ini.

Di dalam Hipotalamus ini ada Nukleus Hipotalamus atau Suprachiasmatic Nucleus (SCN) yang mempunyai pelbagai fungsi di dalam badan antaranya mengawal kitaran tidur dan jaga, penggunaan tenaga, homeostasis gula dan mengawal hormon dalam badan.

IKLAN

Antara kandungan hormon yang dikawal ialah Kortisol (Cortisol).

Seisi Keluarga Suka Minum Kopi, Tapi Jangan Minum Di Awal Pagi. Doktor Ni Kata Ada Waktu Terbaik Menikmatinya, Boleh Follow!

Waktu Sangat Tak Sesuai

Penghasilan hormon kortisol adalah paling aktif pada waktu pagi antara jam 8 sehingga 9.

Jadi bermakna, pengambilan kafein pada waktu ini adalah sangat tidak sesuai kerana secara biologinya pada waktu ini, badan telah pun menghasilkan hormon kortisol secara maksima.

IKLAN

Jadi, kalian tidak perlu lagi menambahkan kandungan kafein dalam badan kerana tahap kewaspadaan telah pun terhasil secara semulajadi pada waktu ini.

ARTIKEL MENARIK : Kopi Dalam Botol Jadi Keras Jangan Dibuang, Tapi Buat Begini Untuk Gunakannya!

ARTIKEL MENARIK LAGI : Kurangkan Risiko Dapat Penyakit Dengan Minum Kopi Tanpa Gula!

 

IKLAN

Seisi Keluarga Suka Minum Kopi, Tapi Jangan Minum Di Awal Pagi. Doktor Ni Kata Ada Waktu Terbaik Menikmatinya, Boleh Follow!

Waktu Paling Sesuai

Jika kalian hendak menikmati kopi waktu antara 10 pagi-12 tengahari dan 2 petang-5 petang adalah waktu terbaik kerana tahap hormon kortisol dalam badan sudah mulai menurun.

Moga bermanfaat!

Sumber : Dr Ahmad Samhan

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club