Bila dah meningkat usia ni, ramai yang alami sakit belakang. Betul tak? Kadang tu bukan orang tua, orang muda pun ada yang mengadu sebegini!

Selain faktor usia, salah satu sebab boleh sakit belakang kerana posisi badan yang salah yang dipraktikkan termasuklah cara bangun dari katil setiap hari.

Bangun cara salah

Nak tahu cara betul? Jom tengok perkongsian dari Ainphysio di aplikasi Tiktoknya tentang kesalahan yang selalu dilakukan ketika bangkit dari tidur hingga boleh jadi punca sakit belakang.

Dalam video yang berdurasi 15 saat , gadis ini menunjukkan cara bangun yang salah yang ramai orang buat iaitu terus duduk dan tegakkan badan. Cara ini lama kelamaan akan beri risiko pada tulang belakang dan menyebabkan sakit di bahagian itu.

Selama Ni Salah Cara Bangun Tidur, Patut Rasa Sakit Belakang! Ini Cara Betulnya

Bangun cara betul

IKLAN

Cara yang sebetulnya untuk bangun selepas tidur adalah dengan mengiring ke sebelah dan menggunakan tangan untuk tolak dan barulah bangun.

Selama Ni Salah Cara Bangun Tidur, Patut Rasa Sakit Belakang! Ini Cara Betulnya

Nak lebih jelas? boleh tonton video di bawah.

@ainphysio Biasanya orang akan bangun dengan cara betul bila dah sakit belakang #TikTokGuru #LearnOnTikTok #JomBelajar #WomensDay ♬ Sea Shanty Medley – Home Free

IKLAN

Sumber : Ainphysio

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

IKLAN

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/

Selama Ni Salah Cara Bangun Tidur, Patut Rasa Sakit Belakang! Ini Cara Betulnya