Tidak dinafikan sekarang ini, nilai barang kemas meningkat naik. Buat mereka yang memiliki barang kemas ia merupakan aset yang bernilai dan berbaloi disimpan dalam tempoh lama.

Ia adalah pelaburan jangan masa panjang. Walaupun harganya mahal namun, bagi yang tahu nilai aset ini, ada yang sanggup menambung untuk memilik barang kemas ini.

Begitu juga dengan wanita ini, Chienta Mul’aien II‎. Beliau telah displin diri setiap duit RM5 akan disimpam. Hasilnya hujung tahun, beliau akan membeli barang kemas untuk pelaburan buat dirinya. 

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Sis nak share lagi tips untuk suri rumah..
Dari awal kahwin sis didik diri untuk simpan duit rm5.. duit belanja/nafkah suami bagi..
Setiap kali balik kedai ada je note rm5 terus masuk tabung..(kalau mampu rm20 pon boleh buat)
Tak kira ada baki 4 keping duit rm5 sis tetap akan simpan..
Sis hanya akan guna bila BETUL2 TERDESAK..
duit hasil meniaga ,cod barang pon kalau ada rm5 sis simpan..
Cukup setahun hasil dia sangat2 la memuaskan,tak banyak tapi ada..
Tiap hujung tahun sis shopping emas dengan duit rm5..
Pernah la sis kena perli dengan pasangan suami isteri dekat kedai emas masa bagi duit rm5 ni..
Katanya “nak beli emas pon korek tabung ke”
Sis senyum je.. bila diorg keluar tanpa beli apa2 sis cuma cakap korek tabung pon x pe ada juga hasil nya..
Sis tak malu pon p beli emas guna duit rm5..(tambah duit lain klau terover shopping)
Kedai emas tu pon tau dah ha

Dulu tak minat emas tetapi berguna masa susah

IKLAN

Sis ada terbaca ada yang tak minat emas. Sis x kisah cuma nak share sikit cerita sis..
Dulu mula2 kahwin pon sis tak minat emas..
Time tu kemalangan dengan suami..duit tak ada. Pinjam org xde yg nak tolong..

IKLAN

Sedih sangat,last choice sis pergi gadai cincin tunang..dapat la suami baiki kenderaan kami..
See kita rasa kita x minat.. tp fikir panjang.. beli je simpan buat kecemasan kalau x ada duit.. sbb emas tu beli tukar jadi duit cash..
Emas makin lama makin naik..
Cincin sis masa kahwin rm400 je.. sekarang harga dah dekat rm800+..
Tak rugi pon.. duit ni kalau simpan habis..tipu la kalau x terguna sis dh try simpan duit cash.. haishh skli kluar itu ini nak beli..
X nak emas goldbar pon blh…

Tapi kena ingat jangan lupa bayo zakat emas klau dah cukup syaratnya

Kredit: Chienta Mul’aien II