Setiap pasangan yang berkahwin inginkan rumahtangga sentiasa bahagia hingga ke hujung nyawa.

Biarpun perkahwinan itu sudah berusia belasan tahun atau puluhan tahun, namun pasangan tetap sentiasa berusaha untuk membahagiakan pasangan. 

Begitu juga dengan membahagiakan isteri terdapat pelbagai cara. Ikuti perkongsian ini.

Suami Penyayang, Isteri Bahagia. Tip Ni Confirm Buat Rumahtangga Lebih Mesra.

Cara mudah bahagiakan isteri.

1. Lembutkan hati dan jiwa isteri.

Saya selalu juga ikut kuliah Almarhumah ayahanda masa kecik-kecik dulu. Pesanan dalam kuliah tu untuk orang dewasa tapi sentiasa terngiang-ngiang di telinga saya sehinggalah ke hari ini.

Nak bahagiakan isteri tak perlukan modal dan pengorbanan yang besar. Almarhum selalu pesan, jika nak lembutkan hati dan jiwa seorang isteri, rajin-rajinlah bawa mereka ziarahi orang susah, ziarahi orang sakit, ziarahi anak-anak yatim, bawa ke majlis-majlis keagamaan dan sesekali beri’tikaf di rumah Allah SWT.

Pasti isteri akan sentiasa bersyukur dengan apa yang ada. Tidak memandang kelebihan dan kekayaan orang lain.

IKLAN

2. Bawa ke tempat isteri sukai.

Suami Penyayang, Isteri Bahagia. Tip Ni Confirm Buat Rumahtangga Lebih Mesra.

Bagi seorang isteri dapat keluar rumah dan hirup udara segar adalah satu nikmat yang tidak terhingga. Pusing-pusing satu tamanpun sudah cukup untuk hilangkan stress dan tekanan mereka.

Bila terlalu penat menguruskan rumahtangga dan anak-anak, isteri perlukan masa untuk pulihkan kembali tenaga mereka, terutama yang miliki anak kecil. Kat tempat kerja ada juga waktu rehat untuk betulkan urat-urat yang tersimpul, solat, makan dan pergi tandas tanpa gangguan.

Di rumah, nak betulkan badan-badan yang lenguh memang tak sempat, makan sambil suap anak, solat kadang-kadang susah nak khusyuk sebab anak panjat belakang, tarik telekung, lalu lalang bawak mainan depan ibu dan paling sedih masuk tandas sama-sama dengan anak.. terpaksa.

IKLAN

Jangan marah jika isteri ajak bercuti. Itulah sahaja cara untuk mereka lepaskan diri dari tekanan dan kepenatan.

3. Spare duit untuk isteri manjakan diri di SPA.

Teringat seorang pensyarah saya di IPTI, setiap bulan mesti hulurkan Rm 300 untuk isterinya manjakan diri di SPA. Katanya itulah kunci kebahagiaan.

Balik rumah, isterinya selalu wangi, jarang mengadu penat, sentiasa cergas, kulitnya halus mulus, cantik. Tak rugi laburkan RM 300 sebulan untuk isteri, hasil yang mereka kecapi lebih bernilai dari segalanya.

Ada juga suami yang tak hantar isteri ke SPA tapi sesekali bawak bidan ( yang urut orang bersalin) datang rumah untuk betulkan urat dan hilangkan rasa lenguh. Apa sahaja usaha yang suami lakukan, pasti isteri akan hargainya.

IKLAN

Isteri yang sihat, kurang membebel dan merungut, suamipun tak sera but dan turut sihat, anak-anak lagilah sihat. Kuncinya, kebajikan isteri mesti terjaga, keperluannya juga tidak diabaikan, tidak sakiti hatinya dan sentiasa bersama-sama dalam membuat keputusan.

4. Hargai bila isteri masak.

Abang, sedap tak saya masak hari nie?

Jangan pandang remeh soalan ini, isteri sebenarnya mahukan penghargaan dari suami.
Berilah jawapan yang isteri mahukan sekalipun tekak kita rasa tak sesedap masakan mak.

5. Prihatin dengan sakit demam isteri.

Ramai isteri yang menguruskan sakit demam suami dan anak-anak, lupa tentang dirinya juga sedang sakit. Kepala pening, badan melayang tetap juga bangun masak, kemas rumah dan menyiapkan segala keperluan.

Suami yang prihatin adalah suami yang paling penyayang.

Kerdit: Aminah Mat Yusoff

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI