Jom masak sup cendawan berkrim hari ini. Menu enak dan mudah disediakan. Pastinya juga bukan sahaja menjadi kesukaan anak-anak dan pastinya seisi keluarga.

Sebenarnya ni menu Kak Ana Gojes bekpes pagi tadi. Esok korang cuti kan. Boleh la terai buat esok. Simple je ni.

Kalau beli yang dalam tin tu dapat sikit jek. Bila buat sendiri ni, anak anak Kak Ana Gojes puas la makannya. Ni makanan peberet anak dara seketul tu.

Sedap ni hirup panas panas time ujan. Nak lagi sedap cecah ngan garlic bread. Dah cukup untuk kenyangkan anak anak time bekpes pagi tadi.

Bahan bahan yang wajib kena ada opkos la cendawan kan.

SUP CENDAWAN BERKRIM
(Yang macam sup Campbell tu tapi ni lagi best la sebab kita tau bahan dia apa)

Hidangan untuk 8 orang.

BAHAN A:

10 cawan air rebusan ayam
10g cendawan shiitake (hiris)
10g cendawan butang (hiris)
10g cendawan abalone (hiris)
40g bawang holland (hiris)
40g seleri (hiris)
20g bawang kecik
100ml susu sejat penuh kirim @ krim masakan (cooking cream)
1 helai daun bay
50g butter
30g garam
Sedikit jus limau nipis

Hiasan : daun pasli (daun sup) dicincang halus

Cara cara:

1. Panaskan butter dan masukkan bawang kecik, bawang besar dan daun seleri. Pastu kacau hingga naik bau.

2. Masukkan kesemua cendawan dan air rebusan ayam. Kalau tak de air rebusan tu boleh guna air putih campur kiub pati ayam.

3. Biar hingga mendidih dan renehkan selama 15 minit. Kacau selalu supaya tak berkerak.

IKLAN

4. Masukkan krim masakan dan boleh masukkan bahan pemekat kuah kalau sup terlampau cair.

5. Kalau pakai air rebusan ayam kena tambah perasa. Kalau dah pakai kiub ayam tu cukup la dengan kiub tu ya.

6. Sebelum masukkan ke blender jangan lupa cedok keluar daun bay dulu. Pastu baru masukkan ke dalam blender dan blend halus.

7. Masukkan balik dalam periuk dan panaskan semula.

8. Siap. Boleh dihidang dan hias dengan daun pasli. Sedap cecah dengan roti bawang putih atau makan macam tu jek.

IKLAN

Pemekat kuah:
Better siapkan awal. Sebelum buat sup.

100g tepung gandum
50g butter

1. Panaskan butter dan masukkan tepung.
2. Kacau hingga sebati.

 

Posted by Suhanna Zakaria on Thursday, 11 January 2018

 

Sumber : Suhanna Zakaria