Kematian yang dicemburui, perginya Siti Sarah menghidupkan hati ramai wanita bergelar isteri. Banyak kebaikan yang dilakukan olehnya, dan salah satu adalah berkenaan ketaatan kepada suami. Mudah-mudahan menyedarkan jiwa bagi yang sedang terleka menunaikan tanggungjawab sebagai seorang isteri yang perlu taat kepada suami.

Taat. Benar bukan mudah untuk dilakukan. Namun disitulah ‘gelanggang’ isteri mendapatkan pahala dan taat itu sebenarnya adalah jihad seorang isteri.

Bersamalah berusaha untuk perbaiki diri masing-masing untuk menjadi lebih baik. Selagi masih ada masa, ia tidak terlambat. Semoga apabila kita taat kepada suami, darjat kita diangkat di sisi Allah, InsyaAllah.

Ini sebagaimana perkongsian daripada Puan Adlil Rajiah, antara yang aktif menulis di media sosial berkongsi ilmu dan pandangan serta pengalaman peribadi dalam hal berkaitan kekeluargaan. Ini perkongsiannya semoga bermanfaat dan dapat dimanfaatkan untuk mendidik diri menjadi lebih baik sebagai seorang isteri.

Siapa je yang tak cemburu dengan allahyarhamah siti sarah kan?

Gugur dosa selepas melahirkan,
syahid dalam wabak,
pergi dalam keadaan suami redha,
didoakan jutaan penduduk bumi,
dan tak mustahil namanya disebut-disebut penghuni langit.

Subhanallah. Benar-benar kematian yang dicemburui.

Taat Suami 
Dan antara kebaikan arwah yang banyak disebut-disebut adalah ketaatan beliau kepada suaminya. Macam simple je, tapi kita para isteri tahu—BUKAN MUDAH. Kan?

Tapi hakikatnya itu lah “gelanggang” kita. Itu lah jihad kita sebagai isteri sebenarnya.

Berangan nak jadi ketua bidadari kat syurga, tapi dengan suami bukan main gangster.

Ingat Kebaikan
Saya teringat ada satu malam, i had a fight with my husband. A typical husband-wife fight.
Cuma kali ni lebih intense. Bila keadaan kembali tenang, suami ajak sit down berdua untuk re-audit and re-align our relationship.

Ye lah kan. Dah 11 tahun kawen, banyak benda berubah. Cinta dah tak semekar dulu.
Eceh geli pulak cakap pasal cinta cinta ni hahah. But apparently, semua yang dirasakan best masa awal-awal kawen dulu, semakin hambar.

Sebelum sit down dan berbincang, we listed down semua benda yang kitorang tak puas hati with each other dan semua benda yang kitorang harap pasangan dapat improve lepas ni.

Aku ni dah la pantang dibagi assignment tulis-tulis ni. Tangan jadi machine gun terus.  Nak-nak pulak bila disuruh senaraikan kesalahan dan kekurangan suami. Mana cukup satu kertas hahah astaghfirullahalazim pompuan.

Settle senaraikan semuanya, tiba lah masa untuk duduk berbincang hati ke hati.

He sat beside me calmly and asked me to read everything I wrote. I read it point by point.
Page by page. He gave 100% attention and didn’t say a word.

Habis je aku baca semua, suami cakap— “Papa minta maaf. InsyaAllah papa akan cuba perbaiki semuanya.”

Dan dia diam semula.

“Cepat lah, giliran papa pulak untuk luahkan apa yang papa tak puas hati dengan mama selama ni. Apa yang papa nak mama perbaiki?” I urged him to read his list.

Dia senyum je. Sambil geleng, dia cakap-“Takde apa yang papa tak puas hati dengan mama. Semua ok je.”

Aku terus menyirap—”Tipu lah. Takkan takde apa-apa. Tak payah la nak ambik hati. Cakap je.”

He smiled and replied,”11 tahun papa hidup dengan mama. Of course papa tahu semua kekurangan dan keburukan mama. Of course papa boleh sebut satu-satu kalau papa nak. Tapi papa taknak.”

“Kenapa taknak?”

“Sebab papa masih ingat setiap kebaikan mama. Mama lahirkan anak kita, mama susukan dia, mama jaga dia dengan baik, mama uruskan rumah, mama utamakan keluarga, mama tolong papa cari rezeki. Kalaupun papa tahu 1000 keburukan mama, papa tak sanggup nak senaraikan. Sebab papa masih ingat semua kebaikan mama.”

Saya menangis, dan terus peluk suami.

IKLAN

Ada 5 perkara yang saya belajar:

1. As a wife, kita selalu fikir kita lah yang PALING banyak berkorban dalam perkahwinan. Mungkin betul. Tapi itu tak melayakkan kita untuk HANYA mengungkit kebaikan dan pengorbanan diri sendiri, dan melupakan kebaikan suami.

2. Makin lama kahwin, makin banyak lah kekurangan masing-masing terbongkar, dan makin banyak lah tak puas hati dalam perhubungan. Dan kita mula lupa, pasangan adalah cerminan kita. Aib dan keburukan kita yang terbuka di mata pasangan, sama je banyaknya.

3. Dikurniakan pasangan yang bukan sahaja sayangkan kita, malah sanggup tutup aib kita walaupun di hadapan mata kita sendiri—adalah nikmat Allah yang jarang sekali kita syukuri.

4. Kadang-kadang kita sibuk fikir salah pasangan dan tunggu pasangan minta maaf, sedangkan yang perlu minta maaf dan memaafkan adalah dengan diri kita sendiri.

5. Ada banyak benda yang we can never grow alone. Even our own growth needs someone to respond— someone yang nampak hodoh kita, tapi masih mahukan kita. Marriage is not just love, it’s also a friendship.

Jadi wahai bini-bini sekalian, udah-udah la tu mengungkit. Bukan boleh menang shopee coin pun. 😆

Cuba renungkan hadis Rasulullah ni—
“Jika aku boleh memerintahkan seseorang itu untuk sujud kepada seseorang yang lain, maka aku akan perintahkan seorang isteri untuk sujud pada suaminya.” [Riwayat al-Tirmizi (1159)]

Memang tak mudah. Tapi ingat—itu lah jihad kita. Itu lah jalan kita untuk capai syurga.

IKLAN

Semoga darjat kita diangkat di sisi Allah asbab ketaatan kita kepada suami. InsyaAllah.

Salam sayang,
Adlil Rajiah.

(Al-Fatihah buat Siti Sarah Binti Raissuddin)

Sumber : Adlil Rajiah

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club