
Keseimbangan dalam pemakanan sangatlah perlu dijaga terutamanya pengambilan sayur. Sayur hijau juga antara sayur yang mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan tubuh badan.
Menu sayur kailan ikan masin merupakan menu yang agak popular dan sering dijual oleh kebanyakan restoran di Malaysia ini. Sekadar info tambahan, sayur kailan dikatakan kaya dengan nutrisi dan kandungan vitamin A, C, E dan K.
Lebih menarik lagi, resipi yang dikongsikan oleh Ameera, sangat selamat terutama kepada yang mempunyai resdung kerana tidak menggunakan belacan sebagai bahan dalam masakan ini. Walaupun begitu, rasanya tetap sama seperti yang dijual di luar dan sememangnya sedap.
Kailan Ikan Masin

Bahan-Bahan:
- Ikan masin
- Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 3 ulas
- Sayur kailan
- Sos tiram 1 sudu makan
- Cili padi
- Cili besar
Cara-Cara:
– Goreng ikan masin dulu ye. Garingkan. Pakai ikan masin tenggiri.

– Bawang besar 1 biji. Bawang putih 3 ulas.


– Sos tiram 1 sudu makan. Masukkan sayur, cili padi, cili besar merah 1 biji. Siap.




Sumber: Ameera
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di



Nak tambah kentang potong dadu pun boleh, tambah daun kali pun boleh supaya wangi kari tu. Dah masak ketepikan ye..
Belah tepi roti dan masukkan inti td tu.. letak lebih supaya lebih sedap… Tambah sos cili kt dalam inti tu
lepas tu bungkus pakai kulit popiah.. buat bancuhan tepung gandum dgn air suam.. rendam roti dalam bancuhan tepung td lepas tu boleh lah balut. Siap balut boleh lah terus goreng dan siap utk dihidangkan.
Kalau inti tu ada lebih boleh tambah telur olah jadikan roti John. Buat tu biar lah lebih boleh kongsi dgn saudara dan jiran2 terdekat. Tidak akan miskin org yg selalu kongsi rezeki dgn saudara dan jiran2nya..















