Tart nenas sememangnya antara biskut raya yang wajib ada di semua isi rumah. Inti nenasnya yang padu ditambah dengan adunan kuihnya yang cair di mulut membuatkan tart nenas cukup digemari semua. Bukan hanya kita yang dewasa, anak-anak pun turut sukakan kuih yang satu ni. Memang sedap.

Sebelum ini kita hanya diperkenalkan dengan tart nenas tradisional yang digulung kemas, kemudiannya diolah menjadi tart nenas berbentuk bunga yang diletakkan isi di atasnya, juga tart berinti blueberi yang tiba-tiba muncul.

Tahun 2018 menyaksikan tart nenas berbentuk daun menjadi kesukaan semua. Mungkin dek kerana bentuknya yang ringkas dan cantik untuk disajikan kepada tetamu. Nak buatnya pun mudah sahaja.

Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Auni Azalia di facebooknya ini. Nampak senang je.


Alhamdulillah. Tahun ni dapat banyak sambutan untuk tart daun. First time buat, sekarang pun dah mula untuk tester raya.

Bahan-bahan:
1 ketul mentega farm cows ( sejuk dr chiller)
20gm gula ising
1 sdb minyak sapi
1 sdt esen vanilla
1 biji kuning telur ( dr peti sejuk)
2 sdb tepung jagung
Tepung gandum secukupnya ( tuang sikit2 sehingga doh tidak terlalu lekat di tangan)
2 biji kuning telur dan sedikit pewarna kuning

Cara-caranya:
1. Keluarkan farm cows dari peti dan potong-potong supaya cepat lembut tetapi (bukan sampai cair ya).

2. Kacau dan gaul dengan wisk atau senduk bila masukkan minyak sapi hingga sebati.

3. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau lagi.

4. Masukkan gula ising dan tepung jagung.

5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga doh tidak melekat di tangan.

6. Timbang inti jem nenas 5gm dan dan doh pastry pula 8gm. Penyekkan doh dan letak inti di tengah-tengah dan tutup dengan doh pastry.

 

7. Cara nak membentuk daun tu sila rujuk gambar di bawah.

8. Gunakan penyepit kuih bangkit dan flower lifter untuk ambil inti ( jem nenas) supaya jari tidak melekit-lekit.

IKLAN

9. Dah siap susun dan sapukan dengan kuning telur dan setitis pewarna kuning. Bakar dengan suhu 120°c ( soner oven) atau 150°c api atas bawah.

Posted by Viral Oh Viral on Sunday, 3 June 2018

Tips
1. Tidak digalakkan menggunakan butter yang cair sebab akan menghasilkan tart yang berminyak selepas dibakar.

2. Doh pastry boleh disimpan di dalam chiller sekiranya tidak habis atau nak sambung semula diwaktu yang lain . Simpan didalam bekas yang bertutup.

 

3. Biarkan di suhu bilik bila nak gunakan semula.

IKLAN

4. Tidak menggunakan tepung kastard supaya tidak terlalu lembut dan shape daun tidak berubah atau kembang selepas dibakar.

Variasi Tart Nenas 


Tart Gulung legend.

Perkongsian resipi daripada Shima Jamaah. Cantiknya tart ni.

Ini pula Tart Blueberri daripada Eriqa Sweet. Sedap!

Kredit Resepi : Auni Azalia