Apabila bulan ramadan, menu berbuka puasa wajib di beli adalah tau fu fa. Lebih sedap di makan waktu tengah sejuk.

Namun, bagi yang ingin membuat sendiri boleh cuba resepi yang di kongsi oleh puan Siti Zarina Jaidon melalui laman fb Makan Apa Hari Ni.

Resepi Tau Fu Fa

Semalam test buat Tau Fu Fa, jadi terlajak lembut. Hari ni test lagi sekali dan Alhamdulillah menjadi lembut, sedap makan sejuk-sejuk.

Nampak renyah tapi senang je nak buatnya…tak sampai sejam dah boleh siap. Nak sejukkan je lambat sikit.

Jom tengok resepi dan cara buat.

*Update
Bahan utama untuk membuat Tau Fu Fa ni adalah GDL ( glucono-delta-lactone)
Serbuk putih ni dia membekukan air soya tu.
Boleh dibeli di sesetengah kedai bakery. Tanya pada pekerja mereka GDL atau serbuk nak buat Tau Fu Fa.
Untuk lebih detail tentang GDL ni bolehlah google sendiri ye.

Bahan-bahan dan cara penyediaanya

Bahan A
500gm kacang soya ( basuh dan rendam 5 jam )
( nak guna lebih kacang soya pun boleh, lagi terasa soyanya )
3200 ml air atau lebih untuk kisar kacang soya

Kedua bahan diatas dikisar dan ditapis

Saya tapis guna kain cottan 

Sukat 3 liter air soya letak dalam periuk buh 3 helai daun pandan didihkan atas dapur.

Kene selalu kacau biar tak hangit. Dan bila dia mendidih air soya akan naik ke atas so memang kene rajin kacau lagi-lagi bila air soya dah start nak mendidih.

Pastikan juga air soya cukup masaknya kalau tak, jadi kurang sedap.

Dah mendidih tapis dalam satu bekas yang senang dipegang.

Bahan B

1 1/2 tsp GDL
1 tbsp + 1 tsp tepung jagung
3 tbsp air soya yang belum dimasak

Sementara tunggu air soya mendidih, campurkan bahan B, kacau rata.

* tsp – teaspoon
* tbsp – tablespoon

* saya guna sudu kat bakery, sudu sukatan buat kek tu

1 tbsp + 1 tsp Tepung jagung

Tbsp -tablespoon
Tsp -teaspoon.
Saya guna penyukat sudu untuk buat kek tu.

1 1/2 tsp GDL

selamat mencuba!

 

 

Tinggalkan Komen