Pernah alami hidung berdarah? Tentu antara kita pernah alaminya.

Ada yang kerap ada dan jarang alaminya. Bagi yang nak tahu  lebih lanjut ikuti padangan, Dr ini.

 

Pendarahan hidung biasanya disebabkan oleh perkara-perkara seperti:

✅ Tabiat mengorek hidung

✅ Tabiat mengorek hidung boleh menyebabkan pendarahan. Ini adalah kerana tekanan yang kuat ketika mengorek hidung boleh memecahkan pembuluh darah kecil atau kuku atau objek tajam yang digunakan boleh mencederakan struktur yang lemah ini.

✅ Hentakan pada hidung

✅ Disebabkan struktur pembuluh darah pada permukaan dalam hidung adalah lemah, sebarang hentakan kecil atau besar pada kawasan hidung boleh menyebabkan hidung berdarah.

IKLAN

✅ Menghembus hidung terlalu kuat

✅ Tekanan yang terhasil daripada hembusan hidung terlalu kuat, atau terlalu kerap juga boleh mencederakan saluran darah hidung lalu menyebabkan pendarahan. Oleh itu anda tidak disarankan untuk melakukan perkara ini jika anda selsema atau mengalami gejala hidung tersumbat.

✅ Cuaca panas menyebabkan saluran darah mengembang dan ini menyebabkan pendarahan lebih mudah untuk berlaku.

✅ Udara yang sejuk dan kering

✅ Hidung mudah berdarah ketika cuaca panas, namun cuaca sejuk juga boleh menyebabkan gejala ini. Udara yang sejuk dan kering menyebabkan kerengsaan terhadap saluran darah pada hidung. Sebab inilah anda merasa pedih apabila bernafas dalam cuaca sejuk seperti di dalam bilik berhawa dingin atau ketika musim sejuk di negara-negara 4 musim.

IKLAN

✅ Sesetengah wanita juga mengalami hidung berdarah ketika hamil. Ini adalah disebabkan oleh salur darah yang lebih mengembang dan isipadu darah yang lebih banyak ketika kehamilan.

Biasanya pendarahan hidung yang disebabkan oleh perkara – perkara di atas adalah berpunca daripada saluran darah hidung yang kecil di permukaan dalam hidung. Pendarahan yang berlaku akibat kecederaan saluran darah ini biasanya adalah kecil dan mudah berhenti.

Namun begitu terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan pendarahan yang lebih banyak berpunca daripada saluran darah yang lebih besar dan dalam, contohnya:

✅ Trauma atau hentakan pada kepala.

IKLAN

✅ Pendarahan selepas prosedur pembedahan pada hidung.

Pendarahan hidung juga boleh menandakan penyakit yang lebih serius seperti:

✅ Masalah pembekuan darah akibat penyakit darah seperti leukemia atau kesan sampingan ubat-ubatan seperti ubat cair darah.

✅ Terdapat objek asing di dalam hidung biasanya terjadi kepada kanak-kanak.

✅ Ketumbuhan di dalam hidung seperti tumor.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad