Tidak dinafikan setiap antara kita setelah seharian berkerja sama ada di pejabat mahupun melakukan kerja-kerja rumah, pasti berasa letih. Jika setiap hari melalui rutin yang sama tanpa ada memberi ruang untuk merawat diri untuk menghilangkan kelesuan yang dirasa, tentu sahaja akhirnya mengganggu kesihatan.

Sebenarnya ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mengembalikan semula kecergasan diri selain perlu berehat buat seketika, atau pergi ke spa untuk memanjakan diri dengan urutan badan. Anda juga boleh lakukan amalan ini di rumah dengan mudah dan modal yang rendah.

Ini sebagaimana menurut perkongsian Ana Mahabu di akaun facebooknya, berkongsi kebaikan merendam kaki yang boleh diamalkan dalam melegakan kelesuan tubuh badan.

Nak tahu apa ramuan yang digunakan dan  keistimewaan melakukan rendaman kaki ini, jom baca perkongsian penuh daripadanya. Semoga bermanfaat.

Manfaat rendam kaki dengan campuran cuka dan air panas

  1. Membantu tidur nyenyak

Kalau anda berendam selama setengah jam dengan air cuka, boleh membantu saraf-saraf kamu jadi lebih kurang tekanan dan selesa. Tentu sahaja kalau anda melakukan hal ini dengan berkala, kamu punya tidur yang lebih berkualiti.

  1. Menghilangkan Kepenatan

Cuka putih itu juga boleh melancarkan peredaran darah dan membantu tubuh yang penat agar peredaran oksigen juga lebih lancar dan tubuh terasa lebih ringan. Jadi, energi dan semangat kamu boleh kembali lagi!

  1. Membersihkan Toksin Di Dalam Badan

Dibahagian kaki ada banyak zon refleksi yang sangat hebat

Cuka boleh menembusi kulit kaki dan meningkatkan peredaran darah, meningkatkan fungsi organ tubuh, membuang kotoran dan boleh membantu mengurangkan kesakitan kepada penyakit kronik.

  1. Melembabkan Kulit

Kulit kaki yang kering dan pecah-pecah boleh disembuhkan dengan berendam air cuka selama 1 minggu. Bukan itu sahaja, tapi kulit kaki juga jadi lebih puih dan lembab.

Sumber : Ana Mahabu

Jom saksikan video menarik tentang adik-adik BK kita ni makan Ayam McD 3X pedas. Boleh tahan ke tidak? Jom saksikan.

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :15 Minit Jaraknya, Anak Kembar Sepasang Ni Dilahirkan Lain Bulan & Lain Tahun!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

IKLAN

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club