Anak kecil kuat memukul. Bukan isu biasa! Kalau nak tahu usia mereka ni memang banyak keganasan berlaku sebab tu mereka di gelar “The Teribble Two”

1-3 tahun memang fasa anak kuat,
– memukul
– mengamuk
– menjerit
– menendang
– membaling

Tu semua cara mereka melontarkan emosi mereka pada kita.
Cuma sebagai ibu ayah kita kena ikhtiar untuk kekang tabiat suka memukul ni dari berleluasa sampai ke besar.

Dari kecil kena pupuk cara melontar emosi yang sihat dan tidak bahaya.
Apa kena buat?
– bila anak mula memukul cepat cepat tahan tangan dia, dan tegas kata “tidak boleh”. Terus instant remove
– anak memukul sebab ada letusan emosi, hanya kata-kata sahaja tak memadai.
– boleh urut tangan anak yang memukul tadi di bahagian lengan sampai ke bahu. Supaya dapat kurangkan rasa tegang ( intense ).
– urut dada depan dan belakang anak boleh beri efek tenang pada dia.
– bagi “calm hug” supaya dia boleh tenangkan emosi yang kecamuk dalam diri
– ajar alternatif, dia memukul sebab dia tak tahu cara lain untuk sampaikan apa yang dia rasa, jadi tanggungjawab kita untuk ajar dia alternatif lain.
– pentingn kenalkan anak dengan “big emotion” seperti marah, sedih, takut, malu & gembira.

Tabiat memukul bukan isu biasa, jangan anggap ia biasa walau nampak comel pada mulanya. Mula dia memukul sebab rasa tak puas hati tapi bila dah jadi habit nanti dia akan memukul sebab nak rasa puas pukul orang.

Aduhai, masa tu bukan kita je, adik adik, kawan kawan, siapa saja dia marah akan jadi mangsa kena pukul.
Kekang sebelum terlambat ye!
Wallahu A’lam,

Sumber: Mohd Fhais Salim

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

IKLAN

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520