Hidup berumah tangga ini memang banyak bezanya jika ingin dibandingkan dengan kehidupan anak dara. Semua tindak tanduk kita bukan sahaja terkesan pada pasangan malah akan mencuri perhatian mentua, ipar duai dan seluruh ahli keluarga hatta walau bangun lambat sekali pun!

Mungkin jika dulu ibu sendiri hanya sekadar membebel namun tidaklah samapi berkira bila anak gadisnya bangun lewat, tapi lain pula pandangan dalam keluarga mentua. Bangun lewat itu boleh membuatkan ipar duai dan mentua berbisik sesama sendiri.

Hal ini menyebabkan ada yang melontarkan pertanyaan ini di media sosial, adakah salah jika bangun lewat jam 11 pagi di rumah mentua?

Bagi menjawab persoalan itu, Puan Marlia Ramli berkongsi pandangan tentang apa sebaiknya menantu perempuan boleh lakukan agar tidak dipandang sinis di mata mentua dan ipar duai.

BANGUN LEWAT GILA DI RUMAH MENTUA?

Salah. Kat Negara Malaysia ni salah kalau anda menantu perempuan. Mentua dan ipar duai anda akan mula berbisik.

Menantu lelaki bangun tidur tengahari pastu sambung tidur semula pun tak de masalah. Siap maknya isteri hidangkan kopi cawan lapik untuk menantu lelakinya.

Ya… Imbalance ini memang berlaku.

Menantu perempuan ada expectation perlu dibuat. Menantu lelaki? Asalkan tak mencarut depan mentua dah kira soleh dah tu!

Beginilah anak-anak muda,

Akak sentiasa kempen jika rasa tak mampu nak bangun awal, tak mampu masuk dapur sebelum subuh, tak mampu nak meet expectation terhadap “typical menantu perempuan” – ajak suami tinggal di rumah sendiri.

Rumah sewa pun tak pe.

Rumah kecik pun tak pe.

Belajar berdikari.

Mudah nak jaga aurat.

Selesa ada ruang peribadi.

Fahami realiti hidup.

Bangun lewat? Tanggunglah perut lapar.

Rumah anda? Sukati andalah.

Asalkan anda suami isteri bahagia.

Sesekali balik rumah mentua?

Alah… sesekali je kan?

Kau armed je alarm snooze level bingit telinga.

Snooze seratus kali.

Ngam-ngam subuh je kau dah kat dapur bancuh teh.

Kau jenguk sinki ada pinggan dua tiga biji, kasi settle. Pastu kalau kau OCD pengemas namatey pun tak payah memandai ubah susunan dapur umah mentua kau. Mata kau sakit tengok? Pejam mata. Jangan memandai ubah apa-apa. Kau layan je style susunan mentua kau.

IKLAN

Pastu kau ye kan aja segala benda yang mentua kau cakap. Dia nak puji menantu lain ke, nak up anak dia ke, nak mengumpat jiran ke, nak puji diri sendiri ke… kau layan kan aja. Tak payah bantah bagai. Anggap je Mentua kau sedang buat video Tik Tok. Kau enjoy je tenung dia sambil angguk-angguk dan gelak je keja kau. Lantak pi situ.

Masa nak balik kau salam berisi (amik dari poket suami kau). Mohon doakan saya Mak… Kau gunalah dialog syahdu drama petang-petang. Pastu kau puji cakap kuih lepat yang Mak buat tu sedap. Kau minta resepi walaupun dapur rumah kau tak penah berasap. Mak yang mula masam cam siput by auto akan senyum. Silap aribulan, kau lah menantu kesayangan

Mentua kurang bunyi, ipar duai tak de modal nak melebih. Settle!

Wanita hari ni jangan lurus sangat. Pandai-pandai la be creative and be flexible mengikut keadaan. Pembawakan diri tu sesuaikan ikut keadaan. Yang penting? Suami happy, isteri happy – cukuplah.

Mentua dengan ipar duai – Alah… sesekali je kan. Kau bukan balik sebulan 4 kali pun… Ngerti?

Sumber : Marlia Ramli

Jom saksikan video menarik tentang adik-adik BK kita ni makan Ayam McD 3X pedas. Boleh tahan ke tidak? Jom saksikan.

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club