Apabila kerajaan mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat, ramai yang menarik nafas lega. Apabila golongan berpendapatan rendah mendapat bantuan.

Namun bagi golongan yang berpendapatan sebaliknya tidak tersenarai dengan bantuan kewangan. Namun golongan ini tetap mendapat suntikan wang lebihan apabila penangguhan pinjaman dilanjutkan selama 6 bulan.

Apa pun, kita harus bersyukur dengan plan tindakan ekonomi yang kerajaan adakan buat rakyatnya.

Sebagaimana menerusi perkongsian seorang wanita ini, Aqilah Nor yang menzahirkan bahawa setiap antara kita mempunyai kesusahan yang bebeza-beza. Apa pun bersyukur apa yang dikurniakan.

Lebih menarik, perkongsian wanita ini telah menjadi viral dengan gaya penulisannya penuh kritis. Deep!

Ikuti perkongsiannya.

KISAH KAYA BANDAR

Gambar hiasan

Sebuah banglo di atas bukit,
Dengan kereta Alphard dan sebuah motor Ducati di halaman rumah,
Suami isteri sedang bersembang di ruang tamu,
Sambil ditemani TV bersaiz 60 inci,
Duduk di atas sofa kulit import dari Itali.

Berkata si isteri,
Bang, mencabarnya hidup kita sekarang masa PKP ni.
Duit belanja kita dah berkurang,
Barang dapur dah banyak habis,

Job dahlah takde.
Aiskrim Haagen Dazs kesukaan anak-anak dah habis,
Lobster pun dah habis,
Salmon yilek,
Ekspresso awak pun boleh bancuh sekali je lagi,
Pasta pun habis.
Macamana kita nak hidup ni ?
Dahlah tak dapat bantuan.

Haissh,
Untung orang dapat bantuan tu,
Takdelah susah macam kita.

Suami kemudian berespons,
Entahlah,
Saya pun buntu.
Apa kita nak makan esok ni.
Duit belanja dapur dah merosot,

Ada RM3000 je lagi ni.

IKLAN

KISAH DI KAMPUNG

Di ceruk kampung,
Ada sepasang suami isteri bersama 7 orang anak,
Di dalam sebuah rumah sewa 3 bilik,
Yang kecil sahaja.
Ahli keluarga sedang menikmati nasi bersama telur kicap,
Di atas bentangan suratkhabar,
Hidangan yang sama sudah seminggu,
Semua menjamahnya dengan penuh selera.

IKLAN

Suara suami mencecah kesunyian,
Tadi abang dengar di radio jiran,
Kerajaan nak beri bantuan pada kita yang susah ni.
Bolehlah beli ayam sekor,
Ikan sikit.
Beli apa yang patut je,
Makan apa adanya je.

Tahap kesusahan bagi level orang kaya dan orang miskin itu ternyata berbeza.

#aqilahnor

Sumber: Aqilah Nor