Kuih nona manis tentunya ada yang jadikan pilihan sebagai menu pemanis mulut ketika berbuka. Rasanya yang enak berlemak dan lembut bila digigit serta bentuknya yang comel membuatkan ramai yang menggemarinya.

Buat anda yang ingin mencuba membuat sendiri kuih Nona Manis ini dan hendak pastikan cantik hasilnya, bolehlah ikut tips dan resipi yang dikongsikan oleh Ariana Sofia Ahmad ini. Selamat mencuba.


Nona manis, dengar nama pun dah sedap kan. Bila makan rasanya lemak-lemak manis gitu. Hari ni ariana nak share resepi nona manis, semanis senyumanmu. Ariana juga ada bagi tips macam mana nak buat nona manis nampak licin dan cantik.

Resepi Nona Manis
Bahan A (Step 1)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur

Bahan B (Step 2)
1/2 cawan air daun pandan (air+4 helai daun pandan dikisar dan tapis)
1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung jagung
1sk pewarna hijau
Bahan C (Step 3)
2 cawan santan
2 sudu tepung gandum
1sk garam
1sk gula

P/S : Ariana guna santan kara. 1 kotak kecik + 1 cawan air. Kuantiti 1 kotak santan mestilah sama dengan kuantiti 1 cawan air.

Cara Penyediaannya:

Untuk step pertama. Kisar telur, gula, tepung gandum dan santan sehingga sebati. Kalau tak da pengisar, boleh whish hand je.


Dah siap, ketepikan.

Step ke 2 pulak, masukkan santan dan air daun pandan ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.


Lepas tu, masukkan tepung jagung dan kacau sebati.


Masukkan pula pewarna hijau. Kalau masih pudar boleh tambah sedikit lagi pewarna.
Masukkan bahan yang di kisar di step 1. Kacau sehingga sebati.

IKLAN


Pastikan adunan sedikit pekat dan tidak cair. Ketepikan, bila dah sejuk tapis dan letak dalam botol.


Step ke 3 pula, masukkan santan, tepung gandum, gula dan garam. Kalau suka masin, boleh tambah garam. Kacau sehingga sebati.


Pastikan adunan jugak sedikit pekat dan tidak cair. Dah sejuk tapis dan letak dalam botol.

Sapu dulu acuan dengan minyak supaya kuih xmelekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.


Halakan muncung botol adunan warna putih di tengah-tengah acuan. Jangan terlampau kedalam sangat, nanti bercampur dengan adunan hijau.

IKLAN


Tips: Untuk dapatkan kuih yang cantik dan licin, wrapkan loyang. Di sekeliling loyang ariana buat lubang, cucuk dengan lidi. Pastikan lubang tak dibuat bahagian atas acuan supaya air wap tak jatuh. Boleh buat banyak lubang.

Kukus selama 15 minit@sehingga masak. Dah masak tunggu sejuk dulu barulah keluarkan dari acuan. Kuih ni memang lembut sangat, pegang pun licin dan cantik.

Selamat mencuba

Sumber : Ariana Sofia Ahmad 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club