Setiap kali nak bercuti atau pulang ke kampung, benda paling leceh nak buat adalah mengemas barang kan. Kalau salah kemas nanti tak muat pula bonet. Jadi, kena kreatif bab mengemas ni. Lagi satu, nak kena pastikan semua barangan atau kelengkapan siap tersedian, tanpa tercicir.

Nah, admin kongsikan panduan dari puan Aribah Ahmad bagaimana kaedah mudah untuk simpan semua barangan terutama bagi yang ada anak ramai.

Saja nak kongsi cara saya simpan segala alat mandian ketika nak balik kampung atau bercuti terutama dengan anak2. Sebab saya ada setengah dozen anak. 4 hero. Biasalah hero-hero ni tak gosok gigi seminggu pun tak kisah.

Jadi mak kena siap siaga dengan satu beg yang memang bila nak balik kampung atau bercuti, angkat je masuk kereta. Selain alat mandian, saya juga letak satu bakul kain yang boleh dilipat. Tak kiralah di kampung atau di hotel saya akan bukak bakul tu dan anak-anak tau nak masukkan kain kotor.

Jadi bila nak balik kalau malas nak lipat masuk beg, angkat jelah bakul tu masuk bonet. Selesai Jom tengok!!

Beg ni sangatlah penting! Di poket depan tu saya letakkan bakul baju. Saya masih mencari beg kalis air yang lehih sesuai dan nampak kemas.
Bakul baju yang boleh lipat ni dah lebih 10 tahun berkhidmat. Dulu beli di cosway.
Ni rupanya bila dibuka. Letak je tepi beg bila di kampung atau hotel. Boleh mengurangkan risiko baju cicir.
Ni bakul alat mandi. Jadi letak je bakul tu kat sinki. Takde berterabur sana-sini barangnya. Alat juga mudah kering sebab berjaring.
Saya letakkan mandian dan shampu saiz kecil.
Botol shaker ni saya letak berus gigi dan ubat gigi. Saya selalu bawa berus gigi lebih yang di ambil dari hotel2 sebagai spare untuk anak2 yang tak bawak. Bila nak balik, kemas dan masukkan dalam botol. Tutup. Masukkan dalam bakul dan simpan dalam beg. Mudahkan!

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!

ARTIKEL POPULAR: “Kemas, Cantik & Kreatif.” Suami Siapkan ‘Kitchen Island’ Guna C Channel, Buat isteri Tersenyum Lebar Impian Dah Tercapai!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club