Adakalanya ayam yang dibeli cepat berbau lebih-lebih lagi kalau ditinggalkan di luar tak disimpan dalam peti. Sebab itu, ibu-ibu selalu mencuci terus setiap kali pulang dari pasar.

Tetapi ada juga yang bila dah balik tu nak cepat, terus je simpan dalam peti sejuk atau diletakkan di bahagian freezer tu kan.

Sebenarnya ada tips dan langkah-langkah penting yang kita boleh buat supaya ayam tak busuk bila nak dimasak.

Jom kita baca tips dan cara simpan ayam yang dikongsikan oleh Puan Hana Rahman . Moga bermanfaat!

Cara Simpan Ayam Tahan Lama, Tak Berbau & Kekal Segar Macam Baru Disembelih. Guna Surat Khabar & Daun Pandan!

IKLAN

 

Tips menyimpan ayam dlm peti ais supaya tak busuk bila nak dimasak.

Apabila ayam sampai di rumah sama ada pi beli sendiri atau dihantar oleh runner.
Kalau tk nak potong lagi, maksudnya sejam lagi baru sempat potong dan bersihkan. Buka plastik, letak dlm besen. Siram air paip sekejab. Check dulu samaada ayam dah busuk atau masih elok. Confirm kan sb ramai yg cakap terbeli ayam busuk, kalau kita beli ayam masih elok, kedian pasa penjual duk tuduh depa juai ayam busuk. Padahal kita simpan dlm peti ais sblm cuci.

IKLAN

Cara Simpan Ayam Tahan Lama, Tak Berbau & Kekal Segar Macam Baru Disembelih. Guna Surat Khabar & Daun Pandan!
Jangan biarkan terperap dlm plastik kemudian humban dlm peti ais. Ayam akan membusuk jgk walaupun terus masuk dlm peti ais sb kekotoran najis, darah dan lendir ayam akan mempercepatkan proses membusuk. Lebih2 lagi peti ais kita dah sarat, jadi proses sejuk dan beku menjadi lambat. Masa ni lah bakteria mula menjentik2 ayam kita😊

Seelok2 terus buka plastik potong dan bersihkan.
Lepas tu toskan biar air basuh ayamturun, masukkan dlm plastik atau sebarang bekas la kemudian letak 3 atau 4 helai daun pandan baru letak dlm frezzer. Bungkus dulu dgn kertas surat khabar pun ok.
Daun pandan boleh mengelakkan ayam cepat busuk.

Cara Simpan Ayam Tahan Lama, Tak Berbau & Kekal Segar Macam Baru Disembelih. Guna Surat Khabar & Daun Pandan!

IKLAN

Ayam dlm gambar ni sis beli pada hari selasa lepas, petang ni keluarkan. Lagi satu jangan rendam ayam lama2. Rendam sekejab lps tu toskan biar ayam terlerai sendiri.
Ayam masih segar seperti baru disembelih.

Cara Simpan Ayam Tahan Lama, Tak Berbau & Kekal Segar Macam Baru Disembelih. Guna Surat Khabar & Daun Pandan!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI