Baru-baru ini tular di Tiktok, sepasangan pengantin bersanding dengan mengenakan baju sekolah

Pada mulanya, ingatkan acara tersebut adalah tema majlis ‘Kembali Ke Sekolah’ namun sangkaan meleset. Majlis tersebut memang majlis persandingan antara Nur Jannatul Zafirah dan Muhammad Firdaus Alias dari Pasir Mas, Kelantan.

Menurut Jann yang baru sahaja berusia 18 tahun ini, dia telah mendirikan rumahtangga selepas tamat persekolahan dan selesai menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu.

Katanya, dia seperti pasangan lain yang inginkan sebuah majlis yang meriah, pakai baju pengantin yang cantik dan mahal dari pereka fesyen terkenal.

“Tapi apabila difikirkan semula, biarlah berbelanja besar untuk kehidupan selepas berkahwin dan bukannya masa bersanding.”

“Kos baju sekolah kami cuma RM 150 sahaja berbanding harga ribu-ribu kalu pakai baju designer.”

Cerita Jan lagi, konsep persandingan ini di pilih atas sebab-sebab tertentu.

Sebagai seorang yang terlibat dengan perniagaan sejak berusia 15 tahun, Jan kini sudahpun bergelar stokis untuk sebuah produk minuman kesihatan.

IKLAN

[TRENDING] Hanya 15 Minit, Daging Liat Dapat Dilembutkan

“Saya bermula menjadi stokis terbaik dengan jualan mencecah RM 1 juta. Walaupun ketika itu masih bergelar pelajar, saya mampu buktikan saya boleh melakukannya.

“Karakter ‘budak sekolah’ ini adalah sebagai personal branding. Sebab saya mahu mengekalkan identiti ini di majlis bersanding.”

Menurutnya lagi yang merupakan anak bungsu dari 7 beradik ini, dia beryukur kerana majlis persandingan ini dihadiri oleh 500 – 600 tetamu. Kos perbelanjaannya adalah dari hasil kejayaan perniagaan mereka.

“Berniaga ketika masih belajar bukanlah mudah. Apatah lagi nak raih jualan mencecah RM 1 juta. Sebagai pelajar, cabarannya adalah untuk membahagikan masa antara keduanya, bisnes dan pelajar.”

IKLAN

[BIAR BETUL] ‘Baru Tahu Peel Anak-Anak.’ Awal Ashaari Kongsi Pengalaman Bercuti Tanpa Pengasuh

“Lebih-lebih lagi nak ambil SPM. Itu belum lagi mulut orang yang cakap negatif kepada pelajar yang berniaga.. ada yang cakap ‘masih belajar tapi ada hati nak buat bisness.”

Kata Jan, sejak usia 6 tahun lagi dia sudah menjadi anak yatim. Ibunya adalah ibu tunggal yang membesarkan mereka adik beradik dengan pendapatan sebagai tukang jahit.

IKLAN

Berpegang pada prinsip ‘beauty with brain and money,’ yang ana walaupun mencari rezeki di bangku sekolah tetapi pendidikan tetap diutamakan.

“Alhamdullilah, pada usia 16 tahun saya mampu tanggung diri sendiri dan walaupun berusia 17 tahun, saya dah beli kereta untuk ibu secara tunai. Nak pergi honeymoon ke London nanti pun hasil duit bisnes.”

“Ilmu tatap penting, jangan lupa pendidikan dan habiskan sekolah. Sekurang-kurangnya kena habiskan SPM sebagai persediaan masa depan.”

Jan berkata dia akan menyambung pengajian dalam bidang perniagaan di masa akan datang.

[MESTI BACA]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

‘Ingatkan Kahwin Olok-olok, Rupanya Betul-betul.’ Walaupun Mampu Tapi Pasangan Ini Pilih Untuk Humble. Kahwin Pakai Baju Sekolah je

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI