Siapa yang tak sayang anak kan sehingga ada segelintir ibu bapa ikut aja kemahuan anak. Hakikatnya ramai yang tak tahu bahawa jika manjakan anak, apabila dewasa nanti, anak ini akan mempunyai perasaaan cemas yang tidak menentu. Sikap ini akan menjejaskan kecemerlangan personaliti anak-anak nanti.

Sebelum terlambat, ibu bapa perlu berubah dalam mendidik anak-anak. Sebagaimana perkongsian oleh Pendidikan Ilmu Keibubapaan, Dr Taufik Razif yang menyifatkan cara didikan ini sebagai Helicopter Parenting. Moga jadi iktibar bersama dalam mendidik anak-anak.

Jangan Manjakan Anak, Bimbang Nanti Punya Masalah Cemas Tak Menantu Bila Dah Dewasa Nanti!

Jangan manjakan anak sangat

IKLAN

Meraung raung si Solahuddin ni nak saya pakaikan seluarnya. Bukannya dia tak reti tapi saja nak bermanja dengan saya.

Solahuddin masih meraung minta saya pakaikan seluarnya. Saya keraskan hati. ” Nak, Abi bukan tak sayang kamu nak. Abi cuma taknak manjakan kamu secara berlebihan. Abi taknak jadi Helicopter Parent yang merosakkan anak sendiri kerana kasih sayang yang terlalu mendalam dan berlebihan! “

Antara contoh Helicopter Parenting :

IKLAN

 Semua benda kita buat untuk anak
 Semua permintaan anak kita tunaikan
 Tak sanggup langsung tengok anak susah
 Tak ajar langsung anak berdikari
 Semua aktiviti anak kita masuk campur
 Anak kita jadikan Bos dalam rumahtangga

Saya bukan saja saja taknak jadi Helicopter Parenting ni. Saya takut kesan buruk pada si Solahuddin je.

IKLAN

Bila saya jadi Helicopter Parent, ada kemungkinan besar anak saya ni akan mempunyai masalah cemas tak menentu ( anxious all time ) bila dah dewasa nanti.

Ni efek Helicopter Parenting yang paling saya takutkan terjadi pada anak saya. Jadi biarlah dia menangis sekarang ketika saya masih ada disini daripada dia menangis suatu hari nanti ketika saya tak ada lagi disisi 

p/s : Jom ingatkan mak ayah yang lain juga kerana ramai lagi mak ayah di luar sana yang belum tahu tentang benda ni