Setiap kali terlihat posting berkenaan jeruk mangga, memang terliur dibuatnya. Kalau boleh masa itu juga hendak dijamah. Tapi kebiasaannya jika hendak dibuat sendiri jeruk mangga ini, ianya perlu dijerukkan beberapa hari sebelum boleh dimakan. Pun begitu, usah kecewa, apa kata mencuba resipi istimewa ini. Tanpa perlu tunggu lama, jeruk yang enak sudah dapat dinikmati. Malah istimewanya juga, resipi jeruk ini tidak menggunakan gula pasir untuk memberi rasa enak pada jeruk tersebut. Ini perkongsiannya.

Jeruk Mangga Asamboi Tanpa Gula

Hari ni saya nak share resepi jeruk mangga instant tanpa gula kegemaran saya.

Kenapa instant?
Sebab tak seperti kaedah jeruk biasa yang kena tunggu lama, jeruk mangga ni kalau buat malam, pagi besoknya dah boleh makan.

Tanpa gula?
Ya. Tak seperti jeruk biasa yang memerlukan banyak gula untuk lawan masamnya mangga, saya guna pemanis tiruan yang 0 kalori. Boleh didapati dengan mudah di mana mana cawangan Speedmart. 300 biji dalam RM12 sahaja.
Stevia ? Boleh juga. Dulu saya pakai Stevia, tapi sebab lebih mahal dan lebih sukar didapati, dan yang paling penting kerana ia ada 'aftertaste' yang boleh mengubah rasa saya dah tak guna. Tambahan pula, banyak yang kononnya 100% Stevia tapi ternyata dicampur dengan pemanis buatan juga.

IKLAN

Selamat ke pakai pemanis buatan? Dah banyak penelitian yang dibuat yang menunjukkan ianya selamat digunakan. Kecuali jika anda ada masalah Phenylketonuria. Anda tak pernah dengar? Maknanya tak ada la tu

Kekurangan pemanis bukan gula, ia tak dapat berfungsi sebagai pengawet , jadi jeruk ni kena simpan dalam fridge kalau nak tahan lama. Tapi mana ada orang simpan lama, sekejap konpom habis punya.

Ok bahan bahannya :

Bahan A :

Mangga masam (paling baik mangga telur atau mangga epal)
Nak guna kedondong pun boleh.
Saya guna mangga telur sebab tu yang ada depan rumah saya.

Basuh, kupas kulit dan potong nipis nipis. Dalam 0.5 cm ok dah. Saya pakai 8 biji yang sedang.

Bahan B :
15 Asam boi/asam masin. Nak ada biji boleh, yang tak ada lagi bagus. Hiris nipis nipis.
Limau kasturi 5 biji (bagi wangi)
Cili api 10 biji . Hiris halus halus.
20 biji equal (pemanis buatan)/ kalau stevia dalam satu sudu makan.

Bahan B bubuh dalam air panas. Setakat tenggelam separuh biji asam boi. Kacau sampai semua larut. Tuangkan dalam Bahan A (mangga) yang dah dibubuh dalam bekas tertutup dan anti tumpah. Ini penting sebab setiap kali nak makan, kita aduk dengan terbalikkan bekas supaya lebih ummpphh !
Tupperware paling baik, tapi saya pakai bekas plastik disposable je sebab tak sempat buat proposal pinjam tupperware dekat bini

By this time, saya tahu air liur dah bertakung dalam mulut, tapi sabar…
Simpan semalaman dalam fridge bahagian bawah (bukan freezer tau) supaya rasa sebati.
Sebelum makan, jangan lupa aduk terbalikkan bekas.

Selamat menikmati !

sumber : Khabbab Jamalludin