Teringin nak buat sendiri Kuetiau Kungfu tapi takut tak menjadi?

Nah admin kongsikan resipi yang cukup mudah tapi sedap. Ini kalau makan panas-panas Ada Pula cili potong memang padu.

Jom Cuba resipi Kuetiau air tangan daripada puan Akma Abdullah. Selamat mencuba!

Masak special sikit harini untuk birthday suami.. kuey teow kungfu..

Bahan-bahan 

Isi ayam ( potong kecil2)

Udang

Sotong

Telur

Bawang putih ( cincang halus )

Bunga kobis

Putik jagung

Carrot

Pak choy

Cili padi

Tepung jagung

Sos tiram

Kiub ayam

Lada hitam

Cara masak kuah: 

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai kekuningan

IKLAN

2. Masukkan ayam dan air, biarkan sampai mendidih dan ayam masak

3. Masukkan udang dan sotong

4. Masukkan carrot, putik jagung, bunga kobis dan cili padi

5. Masukkan sos tiram, kiub ayam, lada hitam dan garam

6. Masukkan telur yang dah dikacau, dan gaul cepat2

7. Masukkan tepung jagung yg dah di bancuh dengan air

8. Masukkan pak choy.. kuah pastikan tak cair sangat dan tak pekat sangat.. kalau cair tambah tepung jagung.

Cara masak kuey teow:

1. Pecahkan telur, masukkan lada hitam, kicap dan masukkan kuey teow.. gaul bagi rata..

IKLAN

2. Panaskan minyak, goreng kuey teow yang dah digaul tadi.

Siap, boleh hidangkan panas2 dengan cili kicap

 

 

 

 

Sumber:


ARTIKEL MENARIK: “Rumah Pertama Beli Umur 21 Tahun.” Fasha Sandha Sebak & Syukur Impian Bina Surau Dalam Rumah Tercapai

ARTIKEL POPULAR: “Meh Sini Mak Simpan.” Alhamdulillah Rezeki, Neelofa Dedah Bilal Collect RM14K Duit Raya

BACA INI JUGA : “Humble Makan Dengan Anak Sambil Duduk Atas Lantai Je.” Elly Mazlein Dipuji Pandai Bawa Diri Ketika Beraya Kampung Suami


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club