Kerajaan bersetuju untuk melaksanakan Fasa Peralihan Ke ‘Endemik’ di seluruh negara bermula 1 April 2022.

Berita tersebut dikongsikan Perdana Menteri menerusi satu sidang media.

PM Umum Negara Memasuki Fasa Endemik 1 April, Sempadan Dibuka Dengan SOP Lebih Mudah & Tak Perlu Kuarantin. Ini Syaratnya!

Turut hadir dalam sidang media tersebut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dan Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beberapa prosedur operasi standard (SOP) yang akan digunakan sepanjang fasa peralihan ‘Endemik’ ini bermula 1 April 2022 adalah:

1. Pemakaian pelitup muka di tempat-tempat awam masih wajib dipatuhi oleh setiap individu.

2. Had waktu beroperasi bagi premis perniagaan dimansuhkan. Justeru itu, pemilik premis dibolehkan melaksanakan waktu operasi premis masing-masing mengikut syarat lesen operasi premis. Ini bermakna anda semua bolehlah makan di kedai makan selepas jam 12 tengah malam, terutamanya dengan bulan Ramadan yang akan tiba tidak lama lagi.

3. Pendaftaran kemasukan menggunakan MySejahtera masih diwajibkan dan hanya dikecualikan untuk kawasan terbuka, tidak sesak dan tiada perhimpunan orang ramai. Tambahan juga, MYSJTrace diwajibkan untuk tempat tertutup yang dipenuhi tetamu/pengunjung.

PM Umum Negara Memasuki Fasa Endemik 1 April, Sempadan Dibuka Dengan SOP Lebih Mudah & Tak Perlu Kuarantin. Ini Syaratnya!

4. Aktiviti solat Jemaah di masjid/surau atau upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal.

5. Keperluan vaksinasi yang mana had kapasiti pekerja yang sebelum ini bergantung kepadal iputan vaksinasi dimansuhkan.Semua individu dibenarkan merentas negeri tanpa mengirastatus vaksinasi mereka.

IKLAN

6. Tiada lagi had kapasiti 50 peratus untuk aktiviti berkumpulan. Namun, penjarakan fizikal sangat penting dan masih digalakkan

Selain itu, Kerajaan turut memutuskan sempadan negara dibuka pada 1 April 2022. Keputusan tersebut dilakukan berdasarkan tiga perkara asas.

“Pertama, ia berpandukan sains dan fakta terkini berkaitan Covid-19; keduanya, membandingkan keperluan pembukaan sempadan di negara-negara lain dan ketiga, memberikan keselesaan kepada pengembara dan tidak merumitkan perjalanan mereka.

“Yang paling penting, Malaysia sekarang adalah destinasi terbuka dan boleh dikunjungi semula,” katanya lagi.

PM Umum Negara Memasuki Fasa Endemik 1 April, Sempadan Dibuka Dengan SOP Lebih Mudah & Tak Perlu Kuarantin. Ini Syaratnya!Menurut Perdana Menteri lagi, dengan pembukaan semula sempadan negara ini, rakyat Malaysia yang mempunyai dokumen perjalanan yang sah kini boleh keluar masuk negara seperti biasa serta dibenarkan pergi ke mana-mana negara yang turut membuka pintu sempadannya kepada pengembara luar.

“Dalam masa yang sama, rakyat luar negara dengan dokumen perjalanan yang sah juga boleh melakukan pergerakan keluar masuk ke Malaysia tanpa perlu lagi memohon MyTravelPass yang akan dimansuhkan.

IKLAN

“Sebaliknya, hanya perlu muat turun dan aktifkan aplikasi MySejahtera dan melengkapkan pre-departure form melalui fungsi traveller dalam MySejahtera,” katanya.

Bagaimanapun ujar Ismail Sabri, terdapat beberapa prosedur yang wajib dipatuhi sama ada rakyat Malaysia sendiri mahupun pengembara luar yang ingin masuk ke Malaysia, memandangkan penularan gelombang Omicron masih belum reda.

PM Umum Negara Memasuki Fasa Endemik 1 April, Sempadan Dibuka Dengan SOP Lebih Mudah & Tak Perlu Kuarantin. Ini Syaratnya!

“Bagi yang telah menerima vaksinasi lengkap, tiada keperluan untuk menjalani sebarang tempoh kuarantin dan hanya perlu melalui ujian pengesanan Covid-19 RT-PCR dua hari sebelum berlepas serta ujian RTK-Ag (profesional) dalam tempoh 24 jam selepas ketibaan.

“Bagi status vaksinasi lain seperti tidak menerima vaksin atas sebab perubatan dan tidak menerima sebarang vaksinasi, Menteri Kesihatan akan memperincikan prosedurnya untuk makluman umum esok (Rabu).

“Kementerian yang berkaitan juga akan mengeluarkan senarai SOP pembukaan sempadan negara ini secara lebih terperinci dalam waktu terdekat,” jelasnya.

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: “Allah Sangat Baik Dengan El, Allah Izinkan. Syukur Alhamdulillah.” Elfira Dedah Jantina Anak, Bakal Timang Bayi Perempuan!

ARTIKEL POPULAR: “Babah Cakap Rupa Ayyash Macam Ibu.” Kandungan 29 Minggu Terpaksa Czer Air Ketuban Kering, Ibu Ni Reda Anak ‘Pergi’

“Berjaya Mahramkan Musa. Dia Power.” Dah 3 Bulan Mizz Nina Masih Susukan Bayi Angkatnya, Pakar Laktasi Ni Kongsi Cerita!

BACA INI JUGA : ”Lawanya Adik. Anak Ramai, Badan Maintain Je.” Che Ta Kongsi Gambar Keluarga, Warganet Puji Nampak Sebaya Tak Makan Usia!


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara