Bagi ibu-ibu yang tak tahu nak masak apa dengan daging korban, apa kata cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Tahrunnisah Jali ini.

Kak nisa dah cuba DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS hat duk viral sana sini tu..mashaallah tabarakallah mmg merecik bak hang… cuma knisa ada ubah sikit2 untuk sedapkan tekak ni… biasa kalau akak bakar daging utk BBQ mmg mcm ni la..tak perlu banyak bahan..cuma boleh tukar sos ikan tu ke kicap biasa kalau takde..selamat mencuba…

Resepinya Daging Bakar ‘Harimau Menangis’

resepi perapan daging inilah yang mmg saya selalu buat ..mashaallah mmg sedap sangat sesuai utk daging, dan ayam.

Bahan-bahan

2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati tak kisah bahagian mana

5 sudu besar sos cili maggi

5 sudu besar sos tiram

6 sudu besar sos black pepper

6 sudu besar sos ikan/ kalau takde ganti ngan kicap biasa

1 1/2 sudu besar lada hitam tumbuk

2 sudu gula

1 sudu kecil garam tak perlu banyak

1/2 cawan minyak masak

caranya

  • Campur kesemua bahan diatas kecuali minyak masak dlm 30 minit.
  • Kemudian baru tuang minyak masak dan gaul sebati dan perap lagi dlam 2 jam sedia utk dibakar

(#tujuan letak minyak masak utk bagi daging lembut n juicy)

bahan utk sos cili ala thai (hat ni resepi dr resepi viral tu) sos ni tak manis sangat tau ..masam2 manis pedas menyengat.

Bahan Sos

segenggam asam jawa*

1 cawan air suam* – campur keduanya hanya ambil air asam jawanya sahaja

3 sudu sos ikan

1 biji limau nipis

1 keping gula melaka ditumbuk halus

10 biji cili api tumbuk halus nak pedas boleh tambah lagi

8 biji bawang merah kecik dihiris nipis

beras di sangrai (digoreng tanpa minyak dan tumbuk halus)

daun ketumbar dipotong halus

garam

caranya

  • Air asam jawa, sos ikan, gula melaka, cili api tumbuk, bawang merah, beras tumbuk dan daun ketumbar dicampur bersama dalam satu bekas.
  • Tambah sedikit air masak jika adunan nampak terlalu pekat.
  • Perah limau nipis …perasakan dgn sedikit garam..

Sos blackpepper mushroom

2 sudu besar mentega

2 sudu besar tepung gandum

1 sudu kecil lada hitam

5 sudu besar sos lada hitam

1 kiub stok ayam

2 sudu besar sos tiram

1/2 cawan sos perapan daging

1 sudu kecil kicap pekat

1/2 cawan whipping cream- kalau takde gantikan dgn susu segar

2 cawan air.. jika pekat adunan boleh tambah air

mushroom dalam tin dihiris nipis

caranya

  • Panaskan mentega dlm periuk.
  • Masukkan tepung gandum kacau sekata dan masukkan 2 cawan air dan kacau guna whisker sehingga sebati.
  • Masukkan sos lada hitam, sos tiram, lada hitam tumbuk, stok ayam, sos perapan daging, kicap pekat dan whipping cream.
  • kacau sekata dan jika adunan pekat boleh tambah sedikit air hingga dpt kepekatan yang diingini