Perkongsian ini dimuat naik menerusi Facebook Neena Zaidi beserta beberapa keping gambar menunjukkan proses susun atur  ruang stor yang sempit bagi memudahkan mencari barang.

Memang nampak kemas walaupun barang-barang yang ditempatkan di dalamnya ada pelbagai jenis. Mudah mencari apabila nak digunakan kerana ada label setiap box yang menyimpan barang.

Baru selesai organized part yg plg mencabar sekali dlm rumah iaitu bilik stor. Alhamdulillah dapat settle sebelum masuk Ramadhan. Enjoy the before & after photos.

Bilik stor ni kecik je, 6 kaki x 7.5 kaki (180cm x 230cm). Nampak besar sbb sy guna wide angle.

Mula2 dulu stor ni ok sikit, tp makin lama makin serabut. Stp kali cari brg mesti xjumpa pastu lepas punggah jd bersepah.

My husband said “buat apa nak kemas stor? Kan pintu tertutup bkn org nampak apa ada kat dlm”. Sebenarnya kita organize bkn sbb nak nampak elok di mata org je. Kalau sampai nak cari brg pun xjumpa, nak ambil brg pun susah, it’s not a functional space anymore but a dumping ground

Tips utk maximise penggunaan ruang:

1. Plan sebelum mula organize. List kan brg2 yg ada dlm stor mengikut kategori.
2. Ukur keluasan bilik.
3. Pre-plan kedudukan rak dlm bilik.
4. Cari saiz boltless rack yg bersesuaian dgn saiz bilik.
5. Cari storage bin yg bersesuaian dr segi saiz dgn kuantiti yg mencukupi utk stp kategori brg.

Hasil drp proper pre-planning: Lebar bilik 6 kaki. Depth rak kiri 2 kaki, depth rak kanan 1 kaki. Sy ada ruang 3 kaki kat tengah2 utk berjalan dan ambil brg tanpa sebarang halangan. Wallpaper secoet kat bawah tu sy buat tutup cat yg dah luntur.

IKLAN

Bahagian ni sy gunakan rak dan storage box yg sedia ada je. Xnak membazir beli bekas baru. Depth rak ni 30cm. Dpt la ambik gambar keseluruhan dr depan sebelum masukkan rak lg satu.

Ini rak baru. Depth 60cm. Storage bin warna biru yg lama. Warna merah tu baru. Cari kat shopee warna biru xjumpa so xpelah cacat sikit warnanya.

Semasa process decluttring xbanyak pun brg yg dibuang sbb sy selalu buat spring cleaning berkala. Brg ngam2 je dgn saiz ruang. Karpet dan tangga pun ada tempat sendiri.

IKLAN

Sumber: Kelab Kaki Deco Kaison, Ikea, Romantika, Eco dan Mr DIY


ARTIKEL MENARIK: “Rumah Pertama Beli Umur 21 Tahun.” Fasha Sandha Sebak & Syukur Impian Bina Surau Dalam Rumah Tercapai

ARTIKEL POPULAR: “Meh Sini Mak Simpan.” Alhamdulillah Rezeki, Neelofa Dedah Bilal Collect RM14K Duit Raya

BACA INI JUGA : “Humble Makan Dengan Anak Sambil Duduk Atas Lantai Je.” Elly Mazlein Dipuji Pandai Bawa Diri Ketika Beraya Kampung Suami


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club